Quantcast
FAZ: Ο Σόιμπλε θέλει να αποδυναμώσει θεσμικά την Ευρωπαική Επιτροπή! - enikonomia.gr
share

FAZ: Ο Σόιμπλε θέλει να αποδυναμώσει θεσμικά την Ευρωπαική Επιτροπή!

δημοσιεύτηκε:

«Ελληνική κρίση: Ο Σόιμπλε θέλει να αποδυναμώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», είναι ο τίτλος αποκλειστικού δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας FAZ (Frankfurt Allgemeine Zeitung).

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι, κατά την άποψη του Σόιμπλε, η Κομισιόν δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα και κυβέρνηση της ΕΕ και θεματοφύλακας των συνθηκών της. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σκέπτεται να δοθούν οι αρμοδιότητες αυτές σε πολιτικά ανεξάρτητες Αρχές, προσθέτει η FAZ.

«Ο Σόιμπλε απαιτεί, λόγω των διαρκών διαμαχών μεταξύ των πιστωτών της Ελλάδας όσον αφορά τις αρμοδιότητες, να μειωθούν σε ορισμένους τομείς οι αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να διαρθρωθούν εξ αρχής και πάλι», σημειώνει το δημοσίευμα, προσθέτοντας:

«Σύμφωνα με πληροφορίες της FAZ, ο Σόιμπλε θέλει να διαχωριστεί θεσμικά η αρχική αρμοδιότητα της Κομισιόν, ως θεματοφύλακα των συνθηκών, από τις αυξανόμενες πολιτικές αρμοδιότητές της.

Σύμφωνα με διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, ο Σόιμπλε ζήτησε σε μία συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ πριν από δύο εβδομάδες μία γρήγορη συζήτηση των χωρών της ΕΕ για το πώς θα μπορεί η Κομισιόν να εκπληρώσει τις αρμοδιότητές της ως εγγυήτριας του ανταγωνισμού και της εποπτείας της εσωτερικής αγοράς. Ο Γερμανός υπουργός θέλει να μεταβιβάσει τις αρμοδιότητες αυτές σε πολιτικά ανεξάρτητες Αρχές, κατά τα πρότυπα της Γερμανικής Αρχής Ανταγωνισμού. Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ θέλει να θέσει το θέμα αυτό στο επίκεντρο της ολλανδικής Προεδρίας της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Από το περιβάλλον του Προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σημειώνουν ότι η πρωτοβουλία αυτή του Σόιμπλε αντανακλά μία «πολύ γερμανική» άποψη των πραγμάτων, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν δεν έχει ως θεματοφύλακας των συμφωνιών μόνο το καθήκον να επιβάλει τους κανόνες του ανταγωνισμού και της εσωτερικής αγοράς, αλλά και την εντολή να στηρίζει το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.