Ευρωζώνη: Στις 53 μονάδες ο σύνθετος PMI

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του Markit, ο δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών για την ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 53,0 τον Απρίλιο –όσο και τα προκαταρκτικά στοιχεία-, έναντι 53,1 τον Μάρτιο.

«Τα τελικά στοιχεία για τον PMI επιβεβαιώνουν την αρχική εκτίμηση πως η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε με σταθερό αλλά αδιάφορο ετήσιο ρυθμό 1,5% στην αρχή του β’ τριμήνου», σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του Markit, Chris Williamson.

Ο υποδείκτης του τομέα υπηρεσιών παρέμεινε αμετάβλητος στο χαμηλό 14 μηνών του 53,1 τον Απρίλιο, έναντι του 53,2 που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Σε χαμηλό 11μήνου ο PMI στη Γερμανία

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 μηνών υποχώρησε η ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γερμανία τον Απρίλιο, καθώς η άνοδος του μεταποιητικού τομέα δεν κατάφερε να αντισταθμίσει την επιβράδυνση στον τομέα των υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του Markit, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI), υποχώρησε στο 53,6 τον Απρίλιο από 54,0 τον προηγούμενο μήνα, το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάιο. Ωστόσο, το γεγονός πως ο δείκτης παραμένει πάνω από το όριο του 50, δείχνει πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης παραμένει εύρωστη, παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Ωστόσο, τα χαμηλότερα στοιχεία του PMI δείχνουν πως η γερμανική οικονομία είναι πιθανό να αναπτυχθεί με χαμηλότερο ρυθμό το β’ τρίμηνο απ’ όσο το α’ τρίμηνο, όπως ανέφερε ο οικονομολόγος του Markit, Oliver Kolodseike.

Ο υποδείκτης του τομέα υπηρεσιών υποχώρησε σε χαμηλό εξαμήνου, στις 54,5 μονάδες τον Απρίλιο από 55,1 τον Μάρτιο, ενώ ο υποδείκτης του τομέα μεταποίησης αυξήθηκε σε υψηλό τριμήνου.

Βελτιωμένη εικόνα στον τομέα υπηρεσιών της Γαλλίας

Αντιθέτως, σε αναπτυξιακό ρυθμό επέστρεψε τον Απρίλιο ο τομέας των υπηρεσιών στη Γαλλία, καθώς η περαιτέρω μείωση των τιμών στην οποία προχώρησαν βοήθησε την συνολική επιχειρηματική δραστηριότητα να συνεχίσει να αναπτύσσεται, παρά την αδυναμία που εμφάνισε ο τομέας της μεταποίησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Markit, ο δείκτης PMI υπηρεσιών αυξήθηκε τον Απρίλιο στο 50,6 από 49,9 τον προηγούμενο μήνα, λίγο χαμηλότερα από το 50,8 που ήταν η προκαταρκτική εκτίμηση.

Ο συνολικός δείκτης PMI, που περιλαμβάνει τα στοιχεία για τους τομές μεταποίησης και υπηρεσιών, διαμορφώθηκε στο 50,2 από 50 τον Μάρτιο, λίγο χαμηλότερα από την αρχική εκτίμηση του 50,5.

«Η βελτιωμένη τάση στον τομέα των υπηρεσιών τον Απρίλιο αντιστάθμισε τις ισχνές επιδόσεις του τομέα της μεταποίησης, με μια ισχυρότερη τάση στις νέες δραστηριότητες να στηρίζει το ανοδικό γύρισμα», σχολίασε ο οικονομολόγος του Markit Jack Kennedy.

Η μεταποιητική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε τον Απρίλιο, καθώς η ζήτηση περιορίστηκε παρά τις μεγάλες μειώσεις τιμών, λόγω των ισχυρών ανταγωνιστικών πιέσεων.

Exit mobile version