Έξυπνες ταμειακές μηχανές: Λήγει η προθεσμία για τους επαγγελματίες της εστίασης

ταμειακές μηχανές

Τρεις ημέρες έχουν στην διάθεσή τους οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εστίασης, όπως εστιατόρια, καφετέριες, κ.λ.π. προκειμένου να αντικαταστήσουν τις τελευταίες παλαιού τύπου ταμειακές με τις νέες «έξυπνες» ταμειακές μηχανές, μετά και την άτυπη παράταση που δόθηκε.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου ξεκινούν  οι έλεγχοι από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για να διαπιστωθεί εάν τηρείται η φορολογική νομοθεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες οι περισσότεροι επαγγελματίες έχουν αντικαταστήσει τις παλαιού τύπου ταμειακές μηχανές, ωστόσο υπάρχουν αρκετοί που ακόμη δεν το έχουν κάνει, στις περισσότερες περιπτώσεις γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμοι τεχνικοί.

Στόχος είναι με τις νέες ταμειακές μηχανές να μειωθεί η φοροδιαφυγή στην εστίαση.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΑΑΔΕ, οι υπόχρεοι χρήσης των νέων ταμειακών είναι όσοι παρέχουν:

Εξαιρούνται επιχειρήσεις εστίασης που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, πλην των τόπων που θεωρούνται ως τουριστικοί.

Το πρόστιμο για έκδοση παραστατικών από μη εγκεκριμένο φορολογικό μηχανισμό αντιστοιχεί στο 15% επί των εσόδων των επιχειρήσεων.

Exit mobile version