Ξεκινά το πρόγραμμα Smart Readiness που αφορά στην αναβάθμιση κτιρίων με σύγχρονες υποδομές τηλεπικοινωνιών και δικτύων κοινής ωφέλειας.
«Από τις αρχές Ιουνίου οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν αίτηση για επιδότηση προκειμένου η πολυκατοικία τους να γίνει “έξυπνη”», δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στην συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής».
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «είναι το πρόγραμμα Smart Readiness, που θα αναβαθμίσει τηλεπικοινωνιακά, περιβαλλοντικά -και όχι μόνο- τη χώρα μας, και από το οποίο θα μπορούν να ωφεληθούν εκατομμύρια πολίτες. Πρόκειται για επιδότηση για την αναβάθμιση υφιστάμενων πολυκατοικιών οι οποίες δεν διαθέτουν εντός του κτιρίου καλωδίωση οπτικής ίνας».
Όπως υπογράμμισε «με την εγκατάσταση που εμείς επιδοτούμε μέσω του προγράμματος, κάθε κτίριο θα μπορεί να προετοιμαστεί για μελλοντική εγκατάσταση έξυπνων μετρητών δικτύων κοινής ωφέλειας, όπως είναι αυτά του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου. Αλλά όχι μόνο. Τα κτίρια θα έχουν υποδομή για την εγκατάσταση και επικοινωνία κατάλληλων αισθητήρων σχετικά με την ασφάλεια, τον έλεγχο καλής λειτουργίας και τη λήψη μετρήσεων που αφορούν στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα των βασικότερων κοινόχρηστων εγκαταστάσεων των κτιρίων (λεβητοστάσιο κεντρικής θέρμανσης και ανελκυστήρας) και φυσικά για υψηλές ταχύτητες διαδικτύου. Αυτονοήτως, η αναβάθμιση αυτή συμβάλλει στη συνολική εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας και της περιβαλλοντικής διαχείρισης σε όλη τη χώρα».
Πρόγραμμα “Smart Readiness” – Ετοιμότητα υποδομών για έξυπνα κτίρια
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Smart Readiness» επιχορηγούνται εργασίες που αφορούν στην εγκατάσταση υποδομών που θα διευκολύνουν τη μετατροπή ενός κτιρίου σε «έξυπνο», παρέχοντας επιταγές (Vouchers) που θα διατεθούν για την κάλυψη μέρους του κόστους των σχετικών εργασιών.
Ειδικότερα, επιχορηγούνται εργασίες που περιλαμβάνουν:
- την εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών εντός του κτιρίου με σκοπό τη διευκόλυνση της παροχής ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων σε όλους τους χώρους του κτιρίου (διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα κλπ)
- την εγκατάσταση υποδομών για τη μελλοντική διασύνδεση νέων «έξυπνων» μετρητών δικτύων κοινής ωφέλειας (ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου) με το κεντρικό σημείο συγκέντρωσης των υποδομών ηλεκτρονικών επικοινωνιών του κτιρίου
- την εγκατάσταση υποδομών για τη μελλοντική διασύνδεση του λεβητοστασίου της κεντρικής θέρμανσης και του μηχανοστασίου του ανελκυστήρα με το κεντρικό σημείο συγκέντρωσης των υποδομών ηλεκτρονικών επικοινωνιών του κτιρίου.
Η ονομαστική αξία των Vouchers καθορίζεται ανάλογα με το είδος των εργασιών που θα πραγματοποιηθούν και τα ειδικά χαρακτηριστικά των κτιρίων.
Διαδικασία ένταξης δικαιούχων στο πρόγραμμα
Προκειμένου ένα κτίριο να ενταχθεί στο πρόγραμμα, ο Διαχειριστής του κτιρίου θα πρέπει:
- Αρχικά να ελέγξει στη σχετική ιστοσελίδα του προγράμματος εάν το κτίριο βρίσκεται εντός των περιοχών παρέμβασης.
- Εφόσον το κτίριο βρίσκεται εντός των περιοχών παρέμβασης, να δει τους Εγκαταστάτες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Εγκαταστατών του Προγράμματος και δραστηριοποιούνται στην περιοχή του καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας τους.
- Να επικοινωνήσει με τον Εγκαταστάτη της επιλογής του, ο οποίος επισκέπτεται το κτίριο, προσδιορίζει επακριβώς τις εργασίες που πρόκειται να εκτελεστούν και υποβάλλει την προσφορά του προς τον Διαχειριστή.
Μετά την αποδοχή εκ μέρους του Διαχειριστή της προσφοράς, ο εγκαταστάτης αναλαμβάνει την υποβολή αίτησης έκδοσης Voucher.