Εξοικονομώ: Έρχονται τρία νέα προγράμματα – Όλες οι λεπτομέρειες

Εξοικονομώ

Εντός του έτους αναμένεται να δημοσιευθούν τρία νέα διαφορετικά προγράμματα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας “Εξοικονομώ“.

Aναλυτικά αυτά είναι τα εξής:

-Πρόγραμμα Εξοικονομώ για ευάλωτα νοικοκυριά

Για το πρόγραμμα αυτό μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ ο Ενεργειακός Επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης. «Το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος προσανατολίζεται στο να μπορεί να υπάρξει και ένα άλλο πρόγραμμα για ευάλωτα νοικοκυριά όπου θα είναι μεγαλύτερα τα ποσοστά επιδότησης μέχρι και 95%» τόνισε με έμφαση ο κ. Χριστοδουλίδης.

Υπενθυμίζεται πως στο πρόγραμμα του Εξοικονομώ του 2021  οι δικαιούχοι με πολύ χαμηλά εισοδήματα ήταν 12 χιλιάδες. Πάρα πολλοί όμως δικαιούχοι εγκατέλειψαν το πρόγραμμα γιατί αδυνατούσανε να πληρώσουν την ίδια συμμετοχή. Μέχρι τώρα δεν μπόρεσαν να κάνουν χρήση ούτε της πρόβλεψης για δάνειο με εγγυοδοσία του ελληνικού δημοσίου καθώς η Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκκρεμούσε εδώ και 2,5 χρόνια βγήκε μόλις πριν από λίγες ημέρες. Τις αδυναμίες αυτές φιλοδοξεί να θεραπεύσει το νέο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης αποκλειστικά για ευάλωτους.  Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσοστό επιδότησης  θα είναι σημαντικά υψηλότερο  από το 75% που ίσχυε μέχρι σήμερα.

– Ειδικό πρόγραμμα Εξοικονομώ για αντλίες θερμότητας

To πρόγραμμα  αυτό θα είναι στοχευμένο στις αντλίες θερμότητας .Η επιδότηση αναμένεται να καλύπτει το 50% με 60%  του κόστους της αντλίας  ενώ θα αυξομειώνεται όμως σύμφωνα με το σύστημα των βαθμοημερών. Όπως δηλαδή εφαρμόζεται και στο επίδομα θέρμανσης όπου  οι ορεινές ψυχρές περιοχές θα δικαιούνται περισσότερα χρήματα. Στο πρόγραμμα αυτό αναφέρθηκε και ο κ.  Χριστοδουλίδης. «Σήμερα το κόστος κτήσης και εγκατάστασης σε  μια αντλία θερμότητας μπορεί να παραμένει  σχετικά υψηλό σε σχέση με ένα λεβιτάκι αερίου. Όμως η απόσβεση γίνεται σε 5 με 6 χρόνια» είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

-Το πρόγραμμα Εξοικονομώ για ευρύτερες παρεμβάσεις

To μεγάλο Εξοικονομώ του 2024 αναμένεται να ανακοινωθεί στο τέλος του χρόνου. Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος  και Ενέργειας στο πρόγραμμα αυτό θα υπάρχει  ειδική πρόβλεψη για πολύτεκνους και ανάπηρους και δεν θα προβλέπει να υπάρχει κάποιο εισοδηματικό όριο.

 

 

Exit mobile version