Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους: Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να ακυρωθεί η αίτηση – Τα ποσοστά της επιδότησης

Εξοικονομώ

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη της υποβολής αιτήσεων στο  https://exoikonomoneon.gov.gr για το πρόγραμμα  «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» .

H πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων του προγράμματος θα ανοίξει την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023, και θα παραμείνει ανοιχτή έως και την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023. Για κάθε επιλέξιμο φυσικό πρόσωπο (για κάθε ΑΦΜ αιτούντα) είναι δυνατή η υποβολή μόνο μιας αίτησης, σύμφωνα με τους όρους του Προγράμματος.

Διευκρινίζεται δε πως για κάθε επιλέξιμη κατοικία του τρέχοντος προγράμματος θα πρέπει να υποβληθεί μια μόνο αίτηση. Κατοικία, με ενεργή αίτηση σε κάποιο από τα Προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης  “Εξοικονομώ  Κατ’ Οίκον  II”, ” Εξοικονομώ  -Αυτονομώ” και ” Εξοικονομώ 2021″ δεν έχει  δικαίωμα  υποβολής στο τρέχον πρόγραμμα. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση συμμετέχοντος διαμερίσματος αίτησης πολυκατοικίας ” Τύπου Β”  του προγράμματος ”  Εξοικονομώ -Αυτονομώ” για το οποίο επιτρέπεται  να υποβληθεί αίτηση ως διαμέρισμα στο τρέχον Πρόγραμμα.

Η υποβολή στο πληροφοριακό σύστημα περισσότερων της μιας αιτήσεων για την ίδια επιλέξιμη κατοικία από το ίδιο πρόσωπο ή άλλο συγκύριο οδηγεί, άνευ ετέρου στην απόρριψη του συνόλου αιτήσεων και στην περίπτωση αίτησης για την οποία έχει εκδοθεί  απόφαση υπαγωγής, η τελευταία χρονολογικά αίτηση θα ανακληθεί.

Ο έλεγχος για την τήρηση των ανωτέρω  αφορά το σύνολο των αιτήσεων που θα  υποβληθούν στο πρόγραμμα  που πραγματοποιείται από τον Φορέα Υλοποίησης του Προγράμματος πριν την έκδοση της απόφασης υπαγωγής της κάθε αίτησης

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Μεταξύ άλλων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν για το πρόγραμμα τα εξής:

1. Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα αυτό έχει συνολικό προϋπολογισμό ύψους 300 εκατ. ευρώ, εντάσσεται στην ευρύτερη Πολιτική Κοινωνικής Στέγασης της Κυβέρνησης «Σπίτι μου!» και θα δώσει τη δυνατότητα σε 20.000  πολίτες ηλικίας από 18 ετών  έως 39 ετών να αναβαθμίσουν ενεργειακά και να ανακαινίσουν την κατοικία τους. Το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» χωρίζεται σε δύο ενότητες:

Βασική προϋπόθεση για την ένταξη στην υποενότητα «Ανακαινίζω» είναι η υποχρεωτική ένταξη πρώτα στην υποενότητα του «Εξοικονομώ».

2. Οι δικαιούχοι

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλοι οι νέοι που έχουν γεννηθεί από 01/01/1984 έως και 31/12/2005, με οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Εξοικονομώ», και έως 20.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Ανακαινίζω».

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι ιδιοκτήτες του ακινήτου, με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα και να το ιδιοκατοικούν, ή να είναι πλήρεις κύριοι, ή επικαρπωτές και το εκμισθώνουν, για να ενταχθούν στο «Εξοικονομώ».

Για να ενταχθούν οι δικαιούχοι στο «Ανακαινίζω»  θα πρέπει να έχουν εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας / επικαρπίας σε ποσοστό 50% τουλάχιστον. Αποκλείεται η ψιλή κυριότητα. Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής στο «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» κατοικίες με ενεργή αίτηση σε κάποιο από τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης: «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ», «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» και «Εξοικονομώ 2021».

Παράλληλα επισημαίνεται πως μια από τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο σκέλος  «Ανακαινίζω»  είναι πως η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας , όπως αυτή προκύπτει από την τελευταία  εκδοθείσα πράξη προσδιορισμού φόρου ΕΝΦΙΑ του έτους 2022 ( με την επιφύλαξη της ειδικής περίπτωσης πρόσφατης απόκτησης ακινήτου ) όλων των  μελών της οικογένειας  του αιτούντος είναι ίση ή μικρότερη από 300.000 ευρώ

Μια κατοικία, για να κριθεί επιλέξιμη, θα πρέπει να είναι μονοκατοικία ή μεμονωμένο διαμέρισμα και να:

3. Tι καλύπτει το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα καλύπτει:

Επίσης επισημαίνεται πως  το πρόγραμμα καλύπτει επιλέξιμες δαπάνες έως 32.500 ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κατοικίας.  Αναλυτικά ανά υποενότητα:

Επιλέξιμος προϋπολογισμός «Εξοικονομώ»: Έως 22.500 ευρώ.

Επιλέξιμος προϋπολογισμός «Ανακαινίζω»: Έως 10.000 ευρώ.

4. Το ποσοστό της επιδότησης

Το ποσοστό της επιδότησης είναι κλιμακωτό, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία στην οποία θα ενταχθεί ο αιτών και ορίζεται ως εξής:

Προβλέπεται ειδική μέριμνα για τους αιτούντες που είναι πολύτεκνοι, με μια πρόσθετη επιχορήγηση (bonus), που ανέρχεται στο 15%. Το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» είναι ένα πρόγραμμα δίκαιο προς τους πολίτες, καθώς για την ένταξή τους εφαρμόζεται ένα πλέγμα κοινωνικών, οικονομικών και ενεργειακών κριτηρίων, όπως αυτά φαίνονται παρακάτω:

 

5.Ποιοι μένουν εκτός προγράμματος

Σύμφωνα με τον οδηγό του προγράμματος , δεν είναι επιλέξιμες κατοικίες με χρήση βραχυχρόνιας μίσθωσης

 

 

 

Exit mobile version