Σήμερα, Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς το οποίο θα περιλαμβάνει και τη διάταξη για τις βελτιώσεις που θα έρθουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Μια από τις σημαντικές θετικές αλλαγές που θα γίνουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό θα αφορά το άνοιγμα της περιμέτρου των οφειλετών που έχουν μη εξυπηρετούμενες τραπεζικές οφειλές μέχρι και 300.000 ευρώ. Για αυτούς η πρόταση ρύθμισης του εξωδικαστικού θα γίνεται αυτόματα και υποχρεωτικά αποδεκτή για τους πιστωτές και αυτό επειδή θα διπλασιαστούν τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια.
Ουσιαστικά θα αυξηθούν τα κριτήρια βάση των οποίων ένα δανειολήπτης θα θεωρείται ευάλωτος στο πλαίσιο του εξωδικαστικού. Αναλυτικά, σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τα νέα όρια ορίζονται ως εξής:
Επέκταση της δυνατότητας ρύθμισης δανείων με εγγύηση Ελληνικού Δημοσίου μέσω της διαδικασίας εξυγίανσης
Είχε θεσμοθετηθεί ρητώς η δυνατότητα να ρυθμίζονται μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού δάνεια που έχουν εγγύηση Ελληνικού Δημοσίου με δυνατότητες διαγραφών και επέκτασης του χρόνου αποπληρωμής.
Ουσιαστικά με τη διαδικασία εξυγίανσης, οι επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα θα μπορούν να ρυθμίσουν συνολικά τις οφειλές τους προς όλους τους πιστωτές. Και με την αρωγή εμπειρογνώμονα που θα συντάσσει χρηματοοικονομική έκθεση και Σχέδιο συμφωνίας αναδιάρθρωσης οφειλών θα γίνονται διαπραγματεύσεις μεταξύ οφειλέτη – πιστωτών.
Πάντως μέσω της πλατφόρμας εξυγίανσης οφειλών επιχειρήσεων θα ψηφίζουν ηλεκτρονικά οι πιστωτές. Και μόλις ολοκληρωθεί η ψηφοφορία μετά η πλατφόρμα θα παράγει βεβαίωση αποτελεσμάτων. Η εν λόγω διαδικασία είναι επιτυχής όταν η πλειοψηφία των πιστωτών υπερψηφίσει. Η επικύρωση της συμφωνίας γίνεται από δικαστή και η σχετική δικαστική απόφαση που επιβάλλεται σε όλους τους πιστωτές δημοσιεύεται στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας από τον οφειλέτη.
Τα εγγυημένα δάνεια
Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμό για τα εγγυημένα δάνεια, μπορεί να γίνει μερική διαγραφή οφειλών ως 80% προς τις τράπεζες/servicers επί της βασικής οφειλής αλλά υπό όρους καθώς και ως 100% επί των τόκων. Εάν το ελληνικό δημόσιο εγκρίνει το αίτημα για την κατάπτωση εγγύησης της τράπεζας/διαχειριστή δανείου τότε το υπόλοιπο της οφειλής θα μπορεί να ρυθμιστεί σε έως 240 δόσεις.
Σε αυτήν την περίπτωση το Δημόσιο θα πληρώσει τον πιστωτή και ο πολίτης θα πρέπει να αποπληρώσει την ισόποση οφειλή προς την αρμόδια ΔΟΥ/ΑΑΔΕ.
Εάν όμως απορριφθεί από το Δημόσιο απορρίψει το αίτημα για την κατάπτωση της εγγύησης, τότε το δάνειο θα παραμένει στην τράπεζα/servicer.
Εάν έχει υποβληθεί από τον πιστωτή αίτηση για την κατάπτωση της εγγύησης του ελληνικού δημοσίου, πριν από την αποπληρωμή τότε θα πρέπει να γίνει έλεγχος για την τήρηση των όρων εγγύησης.
Μέχρι να ολοκληρωθεί ο εν λόγω έλεγχος του Δημοσίου, ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει αίτηση στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού. Και αυτό επειδή η οφειλή παραμένει στην τράπεζα/servicer.
Εάν ολοκληρωθεί ο έλεγχος του κράτους και διαπιστωθεί ότι ισχύουν οι όροι της εγγύησης, τότε θα αποπληρώσει την οφειλή προς την τράπεζα ή τον διαχειριστή δανείων και βεβαιώνει ισόποσο ποσό οφειλής στην ΑΑΔΕ.
Σε κάθε περίπτωση ο πολίτης μπορεί να ρυθμίσει την εν λόγω οφειλή με δύο τρόπους.
Ο ένας τρόπος είναι να γίνει αυτό αυτό μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Και ο άλλος τρόπος είναι να γίνει διμερώς με την ΑΑΔΕ μέσω των ειδικών διμερών ρυθμίσεων και εξόφληση σε έως 120 δόσεις.