Εξωδικαστικός μηχανισμός: Πότε οι οφειλέτες απορρίπτουν τη ρύθμιση – Τι εξετάζεται να γίνει

εξωδικαστικός

Το 32% των οφειλετών με χρέη προς τράπεζες και funds απέρριψε τον Ιούνιο τη ρύθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού, ενώ στο 19% ανήλθε το ποσοστό των απορρίψεων για τις διμερείς ρυθμίσεις, δηλαδή αυτές που αφορούν στο ∆ηµόσιο, σύμφωνα µε τα στοιχεία της Γενικής Γραµµατείας Χρηµατοπιστωτικού Τομέα και ∆ιαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Δηλαδή σχεδόν 1 στους 3 οφειλέτες που κάνει αίτηση ρύθμισης του δανείου στον εξωδικαστικό µηχανισµό απορρίπτει την πρόταση που προκύπτει από την πλατφόρμα. Αξιοσημείωτο είναι δε πως το 18,45% των οφειλετών θεωρεί την «αδυναμία εξυπηρέτησης της πρότασης για ρύθμιση» ως πρώτη βασική αιτία και µετά ακολουθεί η απόρριψη της ρύθμισης ως «µη συµφέρουσα πρόταση» σε ποσοστό 10,87%.

Επίσης επισημαίνεται πως η πρόταση ρύθμισης βασίζεται στο σύνολο της περιουσίας του οφειλέτη. Συνεπώς το ποσό της δόσης του οφειλέτη που προκύπτει είναι συνισταµένο τόσο των εισοδημάτων του όσο και της αξίας της περιουσίας που διαθέτει.

Τι εξετάζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Το ενδεχόμενο να γίνει πιο μεγάλο “κούρεμα” οφειλής όταν η αξία του ακινήτου υπολείπεται της αξίας του δανείου φαίνεται να επεξεργάζεται το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Σημειώνεται δε πως είναι πιο χαμηλό το ποσοστό απόρριψης από την πλευρά των πιστωτών και σύμφωνα µε τα στοιχεία του Ιουνίου  ανήλθε στο 22%, καθώς από τις 1.327 αιτήσεις εγκρίθηκαν οι 1.033. Για  να βελτιωθεί η  εγκρισιµότητα από την πλευρά των πιστωτών προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα ο οφειλέτης να καταβάλει ένα µέρος της οφειλής ως προκαταβολή.

Πάντως το βασικό πρόβληµα του εξωδικαστικού είναι ότι περίπου 1 στους 3 δεν τηρεί τη ρύθμιση που προέκυψε από την πλατφόρμα. Για τον λόγο αυτό προτείνεται η σύµβαση που υπογράφεται να αποτελέσει εκτελεστό τίτλο, δηλαδή να µπορεί βάσει αυτού στη συνέχεια να προχωρήσει σε αναγκαστικά µέτρα, σύµφωνα µε στοιχεία από τις εταιρείες διαχείρισης.

 

 

 

Exit mobile version