Εξετάζεται η αναμόρφωση των φορολογικών κινήτρων στους αναπτυξιακούς νόμους

Συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών για να εκσυγχρονιστούν οι αποκαλούμενοι «αναπτυξιακοί» νόμοι (ν.1297/1972, ν.2266/1993), οι οποίοι χορηγούν φορολογικά κίνητρα για μετασχηματισμούς, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς, προωθεί το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Αυτό γνωστοποίησε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Δημήτρης Αυλωνίτης, στο χαιρετισμό του στην έναρξη του συνεδρίου, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Εμπορικολόγων με θέμα «Οι αναμορφώσεις του εταιρικού δικαίου 2018-2019» στις 19-21 Οκτωβρίου στο Ρίο Αχαΐας.

Ο γενικός γραμματέας, αναφέρθηκε στο πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο, στο οποίο υλοποιήθηκαν οι πρόσφατες αλλαγές του εταιρικού δικαίου. Στη συνέχεια, παρουσίασε συνοπτικά τα βασικά σημεία της μεταρρύθμισης. Τέλος, παρουσίασε τα χαρακτηριστικά, που θα έπρεπε να διέπουν τη σχέση μεταξύ πολιτείας και εταιρειών.

Στο πρώτο σκέλος, υπογράμμισε ότι η αναμόρφωση του εταιρικού δικαίου αποτελεί μια συνολική και συστηματική προσπάθεια, με συγκεκριμένους πυλώνες: τροποποίηση του νόμου σχετικά με τις Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης (ν.4541/2018), το νέο νόμο περί Ανωνύμων Εταιρειών, το σχέδιο νόμου περί εταιρικών μετασχηματισμών και τη διαδικασία αλλαγής του πλαισίου σχετικά με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ). Σε αυτό το σημείο ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί παράδειγμα ιδιοκτησίας σημαντικών μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία σχεδίασε και υλοποιεί έναν ολοκληρωμένο οδικό χάρτη για τη βελτίωση του πλαισίου που διέπει τις εταιρείες στην Ελλάδα.

Συνεχίζοντας, εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την αναμόρφωση του δικαίου των ΑΕ και επεσήμανε ότι ο ν. 4548/2018 είναι ένα ζωντανό κείμενο, το οποίο πρέπει να συζητηθεί και να βελτιωθεί, αν χρειάζεται, με βάση και τα συμπεράσματα του νομοσχεδίου. Έπειτα, αναφέρθηκε στο σχέδιο νόμου για τους μετασχηματισμούς, το οποίο έχει αναρτηθεί στη δημόσια διαβούλευση και του οποίου «η διαδικασία κατάρτισής θα πρέπει να αποτελέσει πρότυπο νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας». Σε αυτό το σημείο, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα να εκσυγχρονιστούν οι αποκαλούμενοι «αναπτυξιακοί» νόμοι (ν.1297/1972, ν.2266/1993), οι οποίοι χορηγούν φορολογικά κίνητρα για μετασχηματισμούς, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς και δήλωσε ότι θα υπάρξει σχετική συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών. Ανακοίνωσε τη συγκρότηση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για το ΓΕΜΗ, το οποίο πρέπει να αποτελέσει εργαλείο για τις επιχειρήσεις στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της απλοποίησης των διαδικασιών.

Στο τρίτο μέρος, επεσήμανε ότι «το κράτος αποφάσισε να είναι ειλικρινές με τον εαυτό του» και για το λόγο αυτό καταργήθηκε η αναποτελεσματική διάταξη περί εποπτείας επί των ΑΕ, καθώς το «κράτος δεν πρέπει να διεκδικεί ρόλο τον οποίο δεν κατάφερε να πραγματώσει». Στην ερώτηση αν «το κράτος οφείλει να παρεμβαίνει όταν μια εταιρεία δεν πάει καλά», η απάντηση είναι ότι πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες θέσπισης εργαλείων δεύτερης ευκαιρίας και προληπτικής αναδιάρθρωσης, σε συνέχεια της συζήτησης που έχει ανοίξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Exit mobile version