Υποχώρησε ο αρχικός ενθουσιασμός των διαχειριστών κεφαλαίων που είχαν συμμετάσχει στην έκδοση του 5ετούς ομολόγου που πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουλίου 2017.
Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, μετά από 16 συνεδριάσεις η απόδοση του 5ετούς ομολόγου παρουσιάζει επιδείνωση, αφού διαμορφώνεται στο 4,65% από 4,47% που ήταν η αρχική απόδοση στις 26 Ιουλίου που ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση του το νέο ομόλογο. Ενώ θα περίμεναν οι διαχειριστές κεφαλαίου να σημειωθεί αποκλιμάκωση στα επιτόκια δανεισμού των κρατικών εκδόσεων χρέους, λόγω της εξόδου της Ελλάδας για πρώτη φορά στις αγορές μετά τον Μάρτιο του 2014, τελικά οι αγορές επαναξιολογούν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και έχουν επαναφέρει το κόστος δανεισμού στα επίπεδα της 15ης Ιουνίου, όταν το Eurogroup και ενέκρινε τη δεύτερη αξιολόγηση της χώρας μας και την εκταμίευση της δόσης των 8,2 δισ. ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή σαφώς και προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που θα επιθυμούσε το κόστος δανεισμούς της χώρας τουλάχιστον σε επίπεδο δεκαετίας να υποχωρήσει κάτω από το 5%, αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Πιο συγκεκριμένα, το 10ετές ομόλογο εμφανίζει αύξηση της σημερινής απόδοσης που διαμορφώνεται στο 5,57% από 5,25% της 26ης Ιουλίου 2017.
Επίσης έχει αυξηθεί και η απόδοση του 2ετούς ομολόγου. Ειδικότερα, το 2ετές κρατικό ομόλογο εμφανίζει απόδοση 3,15% έναντι απόδοσης 3,10% στις 26 Ιουλίου 2017. Η πιο καθαρή εικόνα της επιδείνωσης που παρουσιάζει το κόστος δανεισμού της Ελλάδας αποτυπώνεται στην ενίσχυση του spread (διαφορά απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου με το αντίστοιχο 10ετές γερμανικό ομόλογο) κατά 46 μονάδες βάσης στη διάρκεια των τελευταίων 16 συνεδριάσεων μετά την έκδοση του νέου 5ετούς ομολόγου.
Πιο συγκεκριμένα το spread του 10ετούς ομολόγου στη συνεδρίαση της Παρασκευής ανήρθε στις 516 μονάδες βάσης από 470 μονάδες βάσης που είχε διαμορφωθεί στη συνεδρίαση της 26ης Ιουλίου 2017. Η κυβέρνηση ευελπιστεί να αποκλιμακωθεί το κόστος δανεισμού της χώρας τους επόμενους μήνες , προκειμένου να επιχειρήσει και δεύτερη έκδοση ελληνικού ομολόγου στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου όταν θα έχει ξεκινήσει και η διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης.
Οι διαχειριστές κεφαλαίων από Δευτέρα θα αποτιμήσουν και την έκθεση πιστοληπτικής αξιολόγησης για την Ελλάδα που ανακοίνωσε χθες τα μεσάνυχτα ο οίκος αξιολόγησης Fitch και αναβάθμισε τη χώρα μας από “CCC” σε “Β-“.