Quantcast
Εξαήμερη εργασία: Τι ισχύει για τον μισθό, τις υπερωρίες και τα ρεπό - enikonomia.gr
share

Εξαήμερη εργασία: Τι ισχύει για τον μισθό, τις υπερωρίες και τα ρεπό

δημοσιεύτηκε:

Αν και η τάση στην Ευρώπη είναι να «ψαλιδίζονται» οι ημέρες εργασίας μέσα στην εβδομάδα και να περιορίζονται στις … τέσσερις, στην χώρα μας ενεργοποιήθηκε ο νόμος Γεωργιάδη ο οποίος υιοθετεί την περιβόητη εξαήμερη εργασία. 

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ότι με το νέο αυτό καθεστώς ασχολήθηκαν ουκ ολίγα Μέσα Ενημέρωσης στο εξωτερικό, καθώς η εξαήμερη εργασία μπήκε σε εφαρμογή την ώρα που σε αρκετές χώρες της  Γηραιάς Ηπείρου έχει εφαρμοστεί, έστω και πιλοτικά, η τετραήμερη εργασία χωρίς μάλιστα να «ψαλιδίζεται» ο μισθός του υπαλλήλου.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Με δεδομένο λοιπόν ότι στις αρχές της άνοιξης είχε ξεκινήσει στην Ελλάδα και η εφαρμογή μιας νέας μορφής ευέλικτης εργασίας, οι λεγόμενες «κατά παραγγελία συμβάσεις», κάθε εργαζόμενος πλέον χρειάζεται να αποκτήσει εξειδικευμένες γνώσεις και να έχει μαζί του έναν σχετικό … «οδηγό», προκειμένου να κάθε φορά βγάζει «άκρη» με τις απαιτήσεις των εργοδοτών για το είδος της σύμβασης που θα υπογράψει.

Ποιοι εργοδότες μπορούν να επιβάλλουν εξαήμερη εργασία

Ειδικά όσον αφορά στην εξαήμερη εργασία, θα πρέπει να γνωρίζει σε ποιες επιχειρήσεις μπορεί να εφαρμοστεί και με ποιους όρους.

Η δυνατότητα εξαήμερης εργασίας, λοιπόν, αφορά αποκλειστικά:

επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας από τη φύση τους που λειτουργούν όλες τις ημέρες της εβδομάδας επί 24ώρου βάσεως με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών και εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας για τους εργαζομένους τους,

– καθώς και επιχειρήσεις μη συνεχούς λειτουργίας που λειτουργούν 5 ή 6 ημέρες την εβδομάδα επί 24ώρου βάσεως με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών και εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας για τους εργαζομένους τους, σε περίπτωση αυξημένου φόρτου εργασίας, με υποχρέωση σχετικής δήλωσης στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ».

Καλό θα είναι ο κάθε υπάλληλος, να θυμάται ακόμη πως η απασχόληση σε αυτή την περίπτωση δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 8 ώρες ημερησίως, ενώ διατηρούνται στο ακέραιο τα όρια προστασίας των εργαζομένων που αφορούν την 11ωρη υποχρεωτική ημερήσια ανάπαυση, την υποχρεωτική 24ωρη εβδομαδιαία ανάπαυση (1 ρεπό) και τη διατήρηση του μέσου όρου εβδομαδιαίας εργασίας των 48 ωρών, συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών, σε περίοδο αναφοράς τεσσάρων μηνών.

Η έκτακτη συνθήκη του αυξημένου «φόρτου εργασίας»

Όπως προαναφέρθηκε υπάρχει «παραθυράκι» ώστε να εκμεταλλευτούν αυτό το καθεστώς και εργοδότες επιχειρήσεων ή εκμεταλλεύσεων που δεν είναι από τη φύση τους συνεχούς λειτουργίας, αλλά είναι δυνατόν να λειτουργούν κατά τις ημέρες Δευτέρα έως και Σάββατο, επί 24 ώρες, με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών και στις οποίες οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία.

Αυτό μπορεί να συμβεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες η επιχείρηση παρουσιάζει απρόβλεπτα ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας και για να κάνουν χρήση της έκτης ημέρας της εβδομάδας, πρέπει:

  • Να έχουν δηλώσει αρχικά και υπευθύνως στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ ότι ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων.
  • Να δηλώνουν, κάθε φορά που επιθυμούν να κάνουν χρήση της 6ης ημέρας, εκ των προτέρων και σε κάθε περίπτωση πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους, στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ ότι η επιχείρηση ή εκμετάλλευση παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας, κατά μια συγκεκριμένη περίοδο.Η ειδική συνθήκη του απρόβλεπτα ιδιαίτερα αυξημένου φόρτου εργασίας υπόκειται σε έλεγχο της αρμόδιας υπηρεσίας της Επιθεώρησης Εργασίας.

Επί της ουσίας, ο εργοδότης αποκτά το δικαίωμα να επιβάλει μονομερώς εργασία έξι ημερών την εβδομάδα.

Τι πρέπει να ξέρουν οι εργαζόμενοι για τις αμοιβές τους

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η απασχόληση των εργαζομένων, κατά την πρόσθετη ημέρα, δεν δύναται να υπερβαίνει τις 8 ώρες και δεν επιτρέπεται η πραγματοποίηση υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης. Σε περιπτώσεις που επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις έχουν νυχτερινές βάρδιες πενθημέρου (00.00-06.00), δεν επιτρέπεται η απασχόλησή τους έκτη μέρα κατά τη νυχτερινή βάρδια.

Οι εργαζόμενοι θα αμείβονται επιπλέον για την έκτη ημέρα µε το 40% του ημερομισθίου και το 115% αν είναι αργία, ενώ θα δικαιούνται επιπλέον ένα ρεπό εντός της ερχόμενης εβδομάδας

Το εν λόγω καθεστώς δεν θα αφορά δημόσιο τομέα και τράπεζες, ενώ εξαιρούνται της ρύθμισης ο τουρισμός και ο επισιτισμός.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.