Εξαήμερη εργασία: Τι διευκρίνισε η Κεραμέως

Νίκη Κεραμέως

Νέες διευκρινίσεις για το καθεστώς της εξαήμερης εργασίας έδωσε σήμερα η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ”ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ”.

« Δεν υπάρχει εξαήμερη εργασία» ξεκαθάρισε σήμερα η κ. Κεραμέως και είπε πως είναι fake news που λένε τα ξένα site πως η Ελλάδα πάει σε καθεστώς 6ήμερης εργασίας. « Είναι ένα άλλο fake news. Δεν υπάρχει εξαήμερη εργασία. Είναι η δυνατότητα για μια έκτακτη ημέρα εργασίας .Το πενθήμερο είναι ο κανόνας, δεν αλλάζει αυτό το πράγμα.

Αυτό προβλέπεται μόνο για πολύ συγκεκριμένες επιχειρήσεις, δηλαδή για αυτές που λειτουργούν 24 ώρες το 24 ωρο. Όπως για εργοστάσια με κυλιόμενες βάρδιες (που δουλεύουν 5 ημέρες συνεχόμενες, 6 ημέρες συνεχόμενες, 7 ημέρες συνεχόμενες  με κυλιόμενες βάρδιες και δίνεται η δυνατότητα για έκτακτη ημέρα εργασίας .. μια επιπλέον ημέρα. Αυτή θα αμείβεται συν 40% εάν είναι Σάββατο, συν 115% αν είναι Κυριακή ή αργία.

Υπενθύμισε πως πριν ψηφιστεί η εξαήμερη εργασία « η εργασία αυτή ήταν αδήλωτη ή υποδηλωμένη . Άρα όλα αυτά είναι μέτρα που έρχονται να θωρακίσουν … να ενισχύσουν  τον εργαζόμενο. Το ξανά λέω το πενθήμερο είναι πενθήμερο στην Ελλάδα, δεν αλλάζει αυτό επ’ ουδενί. Και μάλιστα υπάρχει δυνατότητα και για 4ήμερη εργασία αλλά υπάρχουν και δυνατότητες για ευέλικτες μορφές εργασίας»

« Υπήρχε η έλλειψη του απαραίτητου του ανθρώπινου δυναμικού για κάποιες από αυτές τις επιχειρήσεις. Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο προβλέφθηκε αυτή η δυνατότητα  με αδρές αμοιβές  υπέρ των εργαζομένων και κυρίως έγινε ένα πλαίσιο προστασίας  του εργαζομένου τ0 οποίο δεν υπήρχε έως σήμερα » σημείωσε.

Επεσήμανε δε πως «  η εξαήμερη εργασία ψηφίστηκε από πέρυσι. Η εξαήμερη εργασία θα σήμαινε πως ο κάθε εργαζόμενος αντί για πενθήμερο θα είχε εξαήμερο. Δεν ισχύει αυτό .Δεν μπορεί να ισχύσει αυτό . Δεν πρέπει να μιλάμε για εξαήμερη εργασία αλλά για  δυνατότητα έκτακτης  ημέρας  εργασίας »  τόνισε.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Exit mobile version