Quantcast
Eξαήμερη εργασία: Μπορεί να αρνηθεί ο εργαζόμενος; Τι λένε οι εργατολόγοι - enikonomia.gr
share

Eξαήμερη εργασία: Μπορεί να αρνηθεί ο εργαζόμενος; Τι λένε οι εργατολόγοι

δημοσιεύτηκε:

Για το εάν ο εργαζόμενος μπορεί να αρνηθεί την εξαήμερη εργασία ρωτήθηκε κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεοπτική της  EΡΤ “ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ” o εργατολόγος, Διονύσης Ρίζος

«Όχι, αυτό δεν μπορεί να γίνει διότι είναι μονομερές το δικαίωμα του εργοδότη .Ουσιαστικά ο εργοδότης το επιβάλλει στον εργαζόμενο ..ασκεί το διευθυντικό του δικαίωμα.  Και εφόσον η επιχείρηση εντάσσεται στους κλάδους μπορεί να εφαρμοστεί το καθεστώς της εξαήμερης εργασίας και θα πρέπει να υπακούσει στην εντολή του εργοδότη» απάντησε.

Στην συνέχεια ρωτήθηκε για το εάν υπάρχει όριο στο πόσες φορές μπορεί να κληθεί ο εργαζόμενος να εργαστεί με καθεστώς εξαήμερης εργασίας.  «Είναι μια περίοδο εντός του έτους . Για να γίνει αυτό η επιχείρηση θα πρέπει να είναι ο τύπος της απασχόλησης της 7 ήμερης και 24ωρης λειτουργίας . Για παράδειγμα οι οίκοι ευγηρίας, οι χώροι υγείας, η βιομηχανία,  οι εταιρείες ή τα καταστήματα έχουν 24 ωρη λειτουργία ή  και 7 ήμερη. Αυτού του είδους επιχειρήσεις  μπορούν να το εφαρμόσουν την εξαήμερη εργασία  όλο το έτος .Δεν μπορούν  να το εφαρμόσουν όλο το έτος  οι επιχειρήσεις  που δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και θα ζητήσουν εκτάκτως να ενταχθούν σε αυτή την κατηγορία » Ενώ αναφορικά με τον τρόπο χορήγησης του ρεπό είπε πως αυτό  είναι διευθυντικό δικαίωμα.

Διευκρινίσεις για το σύστημα εργασίας

Και μίλησε εκτενώς για το σύστημα εργασίας.  «Το σύστημα δεν αλλάζει το σύστημα εργασίας είτε αυτό που είναι πενθήμερη εργασία με 8ωρη απασχόληση, δηλαδή 40 ώρες εβδομαδιαίως, είτε εκείνο που είναι εξαήμερη εργασία με 6,5ωρη απασχόληση πάλι 40 ώρες εβδομαδιαίως» είπε και υπενθύμισε πως το καινούργιο σύστημα  τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουλίου και αυτό  αφορά αποκλειστικά και μόνο επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούσαν με τη συνεχή ροή της απασχόλησης (24 ώρες/7 ημέρες), δηλαδή με το σύστημα των βαρδιών.

«Αυτές οι επιχειρήσεις πλέον δικαιούνται της απασχόλησης 6ης ημέρας την εβδομάδα, δηλαδή μιας επιπλέον ημέρας στο προσωπικό τους, το οποίο θα απασχολείται κανονικά, αλλά θα χορηγείται και μία ημέρα ρεπό την εβδομάδα, μέσα στην οποία ακολουθεί ουσιαστικά την εξαήμερη εργασία» διευκρίνισε ο κ. Ρίζος.

Και όπως είπε ο κ. Ρίζος το μέτρο αυτό αφορά και επιχειρήσεις που δεν είναι συνεχούς λειτουργίας, αλλά σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες η επιχείρηση εμφανίζει αυξημένο φόρτο εργασίας με την επισήμανση ότι αυτό πρέπει να δηλωθεί εκ των προτέρων.

«Από την 6ημερη εργασία εξαιρούνται οι τουριστικές επιχειρήσεις και ο κλάδος του επισιτισμού», διευκρίνισε ο εργατολόγος. Οι επιχειρήσεις που θα υιοθετήσουν το νέο μέτρο θα πρέπει να δηλώνουν εγκαίρως στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ 2 ότι έχουν εξαιρετικό φόρτο εργασίας για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ερωτηθείς για το πώς θα αποζημιώνεται ο εργαζόμενος εξήγησε ότι η προσαύξηση, σε αυτές τις περιπτώσεις, ξεκινάει από το 40%. Εφόσον η επιχείρηση έχει το δικαίωμα της απασχόλησης Κυριακές και αργίες, τότε η προσαύξηση για την 6η ημέρα εργασίας φτάνει και το 115%.

«Ενώ μέχρι σήμερα η απασχόληση τέτοιου τύπου θεωρούνταν παράνομη υπερεργασία […] πλέον αυτή η διαδικασία πλέον είναι νόμιμη», εξήγησε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.