Eξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του δημοσίου: Τι αναφέρει η νέα ΚΥΑ για τις εκπτώσεις και τις δόσεις

Δημοσιεύθηκε η νέα ΚΥΑ με τον «οδικό χάρτη» για την εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του δημοσίου. Η εν λόγω ΚΥΑ καθορίζει τα βήματα και τις προϋποθέσεις για να αποκτήσουν τους τίτλους ιδιοκτησίας οι πολίτες που κατέχουν καταπατημένα ακίνητα του Δημοσίου τουλάχιστον για  30 χρόνια.

Μάλιστα οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα για την εξαγορά των καταπατημένων εκτάσεων:

1 Αρχικά οι αιτούντες (τα φυσικά – νομικά πρόσωπα ) θα πρέπει να επισκεφτούν  την ιστοσελίδα του https://aeda.apps.gov.gr με τους  κωδικούς του taxisnet .

2. H υποβολή της αίτησης εξαγοράς με έλεγχο  γίνεται σε τρία στάδια:

3. Στην αίτηση εξαγοράς αναγράφονται: το ονοματεπώνυμο, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.), ο αριθμός τηλεφώνου, η ταχυδρομική διεύθυνση, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του αιτούντος, καθώς και το προς εξαγορά δημόσιο ακίνητο. Εάν η αίτηση υποβάλλεται για λογαριασμό νομικού προσώπου συμπληρώνονται τα αντίστοιχα στοιχεία του νομίμου εκπροσώπου του.

4. Δημιουργία ψηφιακού φακέλου που περιλαμβάνει τα εξής :

5. Μετά την οριστική υποβολή παρέχεται η δυνατότητα παρακολούθησης της αίτησης εξαγοράς σε κάθε στάδιο μέχρι την έγκριση ή την απόρριψή της.

6. Οι αιτήσεις εξαγοράς και τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται από τους ενδιαφερομένους υπόκεινται σε τυπικό έλεγχο πληρότητας από τη Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας. Εάν η αίτηση εξαγοράς και τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά είναι πλήρη, προωθούνται αμελλητί από τη Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας στην αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία. Εάν διαπιστωθούν ελλείψεις ο φάκελος επιστρέφεται στον αιτούντα αυτόματα και ενημερώνεται μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την συμπλήρωσή τους. Εάν ο αιτών δεν συμπληρώσει τα ελλείποντα δικαιολογητικά εντός της προβλεπόμενης χρονικής προθεσμίας η αίτηση εξαγοράς του αρχειοθετείται αυτόματα και ο αιτών ενημερώνεται σχετικά.

7. Εάν η αίτηση εξαγοράς αφορά ακίνητο που ανήκει στην ιδιοκτησία του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (Τ.ΕΘ.Α.), η αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία ζητεί τη σύμφωνη γνώμη από το τελευταίο.

8. Η Επιτροπή Εξαγοράς προβαίνει στον έλεγχο λαμβάνοντας υπόψη της το συνοπτικό σημείωμα της Κτηματικής Υπηρεσίας για την αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησης εξαγοράς. Με βάση την εισήγηση της Επιτροπής Εξαγοράς, το αρμόδιο όργανο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προχωρά στην έκδοση είτε απορριπτικής απόφασης είτε πιστοποιητικού εξαγοράς, τα οποία ενσωματώνονται στον ψηφιακό φάκελο της αίτησης.

Εξαγορά των εκτάσεων: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Μάλιστα οι αιτήσεις για την εξαγορά των εκτάσεων θα υποβληθούν σε δύο φάσεις:

Στις 30 Σεπτεμβρίου θα τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα για την υπ0βολή των αιτήσεων των δικαιούχων των  Περιφερειακών  Ενοτήτων:

Και στις 31 Οκτωβρίου αίτηση στην πλατφόρμα θα μπορούν να υποβάλλουν οι δικαιούχοι όλων των  υπόλοιπων  Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.  Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεις εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου του  2025 και  στις 31 Οκτωβρίου  του 2025 αντίστοιχα.

Οι αιτήσεις 

Επίσης οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως:

Παράβολο ύψους 300 ευρώ θα πρέπει να καταβάλλουν οι δικαιούχοι για την υποβολή της αίτησης. Το ποσό αυτό συμψηφίζεται με το τίμημα εξαγοράς ή επιστρέφεται εφόσον η αίτηση απορριφθεί.  Αφού υποβληθεί η αίτηση και εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή εντός 5 ημερών, μετά εκδίδεται πιστοποιητικό αποδοχής το οποίο κοινοποιείται στον αιτούντα και περιλαμβάνει την περιγραφή του εξαγοραζόμενου ακινήτου (εμβαδόν και όρια), τα στοιχεία του αιτούντος, το τίμημα εξαγοράς, καθώς και το ποσό της εφάπαξ και τμηματικής καταβολής. Το τίμημα εξαγοράς εξοφλείται είτε εφάπαξ είτε τμηματικά σε 60 ισόποσες άτοκες μηνιαίες δόσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις σε σύνολο 97.029 καταγεγραμμένων δημόσιων και ανταλλάξιμων κτημάτων έχουν καταπατηθεί τα 89.928, δηλαδή ποσοστό 92%.

Οι εκπτώσεις

Σε κάθε περίπτωση οι εκπτώσεις για την εξαγορά ακινήτων φθάνουν ακόμα και το 80% της αντικειμενικής αξίας (ανάλογα με την προσωπική και οικογενειακή κατάσταση του αιτούντος) ενώ η καταβολή του τιμήματος γίνεται σε έως 60 μηνιαίες δόσεις.

 

 

Exit mobile version