Quantcast
Ευρωπαϊκές πηγές: Ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης των πρωτογενών πλεονασμάτων - enikonomia.gr
share

Ευρωπαϊκές πηγές: Ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης των πρωτογενών πλεονασμάτων

δημοσιεύτηκε:

Σίσσυ Σταυροπιερράκου



Ανοιχτό αφήνουν ευρωπαϊκές πηγές το θέμα της επανεξέτασης των πρωτογενών πλεονασμάτων, που είναι υποχρεωμένη να τηρεί η χώρα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «το θέμα των πλεονασμάτων πρέπει να είναι ο “προορισμός” και όχι η “αφετηρία’’»

Στο ίδιο πλαίσιο τονίζουν ότι το «Eurogroup πήρε μέτρα για το χρέος και μας έδωσε μια περίοδο … θερμοκηπίου, χωρίς φόβους για κακό καιρό. Όλα αυτά δένονται ως κομμάτια σε αυτό που λέμε μεταμνημονιακό ορίζοντα της χώρας. Το πως αυτά τα προνομοθετημένα μέτρα σε βάθος χρόνου μπορούμε να τα ξαναδούμε είναι κάτι που θα έχει λογική προορισμού όχι αφετηρίας. Γιατί αν αυτό γίνει αφετηρία πιθανόν να κλονίσει όλο το αφήγημα. Αν είναι ένας εθνικός υπερκομματικός στόχος, που εξυπηρετείται από τη γενικότερη πορεία της οικονομίας η απάντηση είναι κάπου ανάμεσα”.

Αναφορικά, με την εκταμίευση της δόσης των 950 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες, ευρωπαϊκές πηγές υπογραμμίζουν ότι υπάρχουν δύο – τρεις εκκρεμότητες, που θα πρέπει η Ελλάδα να αντιμετωπίσει μέχρι την Καθαρά Δευτέρα.

«Ελπίζουμε να τα καταφέρει. Η ευθύνη είναι στις χώρες, που έχουν δανείσει την Ελλάδα και θα πάρουν την απόφαση κυρίως για την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών” τονίζουν.

Οι ίδιες πηγές εξέφρασαν τη διαφωνία τους με όσους υποστηρίζουν πως η Επιτροπή παίζει εκλογικά παιχνίδια με την κυβέρνηση λόγω Ευρωεκλογών.

“Μετά από τόσα χρόνια εμπλοκής στο ελληνικό πρόγραμμα η Επιτροπή δεν μπορεί να παίζει παιχνίδια” ήταν η χαρακτηριστική απάντηση.

Παράλληλα επισημάνθηκε πως “η κυβέρνηση καταλαβαίνει ότι πρέπει να κρατά τις αγορές ικανοποιημένες”. Όσον αφορά την πρώτη κατοικία τονίστηκε πως ακόμα γίνεται συζήτηση ενώ εκφράστηκε αισιοδοξία για την εξέλιξη του θέματος

Όσον αφορά το Brexit, «δυστυχώς δεν έχει λυθεί το θέμα. Έχουμε ακόμα μια εβδομάδα δουλειά και είναι η τελευταία ευκαιρία να συμφωνήσουμε κάτι με τους Άγγλους. Αν όλα πάνε καλά η τελική ψήφος στη Βουλή των Κοινοτήτων θα είναι στις 12 Μαρτίου. Ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά και θα έχουμε μια ομαλή έξοδο. Το όριο είναι η 29η Μαρτίου δύο χρόνια αφού λάβαμε επιστολή» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην περίοδο Γιούνκερ, καθώς έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στην αλλαγή οικονομικού μείγματος της Ευρώπης.

Οι επενδύσεις στην πραγματική οικονομία έφτασαν τα 400 δισεκατομμύρια, πέρα από τα χρήματα των διαρθρωτικών ταμείων, ενώ τονίστηκε πως η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πρωταθλήτρια παγκόσμιου εμπορίου και έχει μεγάλες συμφωνίες με 70 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Πηγή: Real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.