ΕΒΕΠ: Δέσμη «10+2 προτάσεων» για την ελάφρυνση των επιχειρήσεων

“Δέκα + δύο” βασικές προτάσεις για την ελάφρυνση των επιχειρήσεων και την ανάκαμψη της οικονομίας παραθέτει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, Βασίλης Κορκίδης σε επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταικούρα, Ανάπτυξης, ‘Αδωνι Γεωργιάδη, Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, και Άκη Σκέρτσο, εν όψει της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και στο πλαίσιο των συναντήσεων των φορέων της αγοράς με τους υπουργούς της κυβέρνησης, καθώς και της ετήσιας συζήτησης των παραγωγικών τάξεων της Βορείου Ελλάδος με τον Πρωθυπουργό της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη στη συμπρωτεύουσα .
Μεταξύ άλλων το ΕΒΕΠ αναφέρει ότι τα επιμελητήρια αναμένουν να οριστικοποιηθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2022, προκειμένου το οικονομικό επιτελείο να προτείνει ένα νέο χρονοδιάγραμμα φοροελαφρύνσεων και διευκολύνσεων, που προσδοκά να ανακοινωθούν από το βήμα της ΔΕΘ.
«Παρά τις θετικές προβλέψεις βασικών πρόδρομων δεικτών, κατανοούμε πως οι οικονομικές επιδόσεις του διμήνου Αυγούστου και Σεπτεμβρίου θα κρίνουν την επίτευξη των ετήσιων στόχων και θα καθορίσουν την εικόνα του μεγέθους του δημοσιονομικού χώρου, το οποίο έχει στενέψει πολύ μετά τις πυρκαγιές, αλλά αισιοδοξούμε πως υπάρχει δυνατότητα να ξαναδημιουργηθεί μέχρι τέλος του έτους.
Με την πεποίθηση πως ο αρχικός σκοπός της κυβέρνησης, παρά τη πανδημία, τις φυσικές καταστροφές, το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων στήριξης και τη πορεία των δημόσιων εσόδων, θα συνεχίσει να υλοποιείται με μόνιμου χαρακτήρα φορολογικές μεταρρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις, το ΕΒΕΠ προτείνει μια δέσμη 10 φορολογικών μέτρων ανάκαμψης. Το προτεινόμενο πακέτο ελαφρύνσεων σαφώς απαιτεί επαρκή δημοσιονομικό χώρο, αλλά μπορεί σταδιακά να αναπληρωθεί με την αύξηση της φορολογητέας ύλης, εφόσον ολοκληρωθεί σε χρονικό διάστημα τριών φορολογικών χρήσεων» όπως σημειώνεται .
Οι 10 βασικές προτάσεις
Οι 10 βασικές προτάσεις είναι οι εξής:

• χαμηλότερο ΦΠΑ στις μεταφορές, μη οινοπνευματώδη, εστίαση και θεάματα,

• περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από 3 σε 5 μονάδες,

• αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα,

• νέες κλίμακες για μείωση ΕΝΦΙΑ και κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου.

Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις για τα φορολογικά έτη 2022 και 2023 είναι:

• πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης,

• μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου επιχειρήσεων από 80% στο 50%,

• μείωση κατά 50% αρχικά και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος,

• μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων στο 20%,

• μείωση 50% του συντελεστή εταιρειών που συγχωνεύονται από 22% σε 11%,

• καθιέρωση δύο βασικών συντελεστών ΦΠΑ 11% και 22%, από 13% και 24%, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή στο 6% για βασικά αγαθά.

Το επιμελητήριο, επίσης, επισημαίνει τον ορατό κίνδυνο υπερσυσσώρευσης οικονομικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022. Πάρα τα χαμηλότερα δηλωθέντα φέτος εισοδήματα σε βάθος δεκαπενταετίας, το επόμενο διάστημα αναμένεται νέα συγκέντρωση φορολογικών βαρών, που το πιθανότερο είναι να καταστούν ληξιπρόθεσμα. Επίσης, παρά το γεγονός πως φέτος μόνο 1 στα 3 ΑΦΜ έχουν χρεωστικά εκκαθαριστικά, οι μηνιαίοι απαιτούμενοι άμεσοι και έμμεσοι φόροι είναι αυξημένοι τον Σεπτέμβριο κατά 30%. Με τις ασφαλιστικές εισφορές και τις τρέχουσες δόσεις οφειλών θα πρέπει, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, φυσικά και νομικά πρόσωπα να πληρώσουν πολλές δόσεις και υποχρεώσεις, σε μικρό χρονικό διάστημα, μόλις λίγων ημερών. Οι υποχρεώσεις του Σεπτεμβρίου, εκτός από την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, αφορούν στις τρεις δόσεις φόρου εισοδήματος, που πρέπει να καταβληθούν από τις 17 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Επιπρόσθετα, όσοι έχασαν τη ρύθμιση των 100 ή 120 δόσεων για να επανενταχθούν θα πρέπει να πληρώσουν έως 30 Σεπτεμβρίου τις δόσεις Αυγούστου και Σεπτεμβρίου. Ο προβληματισμός και η αγωνία μας για τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις το αμέσως επόμενο διάστημα ενισχύεται από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για επιπλέον 21,8 δις ευρώ που τελούν σε αναστολή είσπραξης και δεν έχουν προστεθεί στα ληξιπρόθεσμα, αφού αποτελούν οφειλές που έμειναν απλήρωτες από τον Μάρτιο του 2020 και εντάχθηκαν σε διαδικασία αναστολής πληρωμών.

Ως εκ τούτου, σημειώνει το επιμελητήριο, ότι ζητάει για τις συνεπείς και ενήμερες επιχειρήσεις, να μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση τμηματικής καταβολής έως 72 μηνιαίες δόσεις, οι οφειλές που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς πάγιας ρύθμισης και έχουν βεβαιωθεί κατά το διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021.


Exit mobile version