Quantcast
Eurostat: Στο 2,6% ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Μάιο-Τι έδειξαν τα στοιχεία για την Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Eurostat: Στο 2,6% ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Μάιο-Τι έδειξαν τα στοιχεία για την Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Στο 2,6%  “τσίμπησε” ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Μάιο του 2024, έναντι 2,4% τον Απρίλιο σύμφωνα με την Eurostat. Υπενθυμίζεται δε πως 1 χρόνο νωρίτερα, ο  πληθωρισμός ήταν στο 6,1%.

Ενώ όσον αφορά στον πληθωρισμό της Ελλάδας επισημαίνεται πως υποχώρησε στο 2,4% τον Μάιο σε ετήσια βάση από 3,2% που ήταν τον Απρίλιο

Ο πληθωρισμός της ΕΕ

Τα ίδια στοιχεία έδειξαν πως ο πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν  στο 2,7% τον Μάιο του 2024 σε ετήσια βάση από 2,6% που ήταν τον Απρίλιο. Υπενθυμίζεται πως 1 χρόνο νωρίτερα, ο πληθωρισμός της ΕΕ ήταν στο 7,1%. Πάντως τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά πληθωρισμού εμφάνισαν οι παρακάτω χώρες:  η Λετονία (0,0%), η Φινλανδία (0,4%) και η Ιταλία (0,8%). ενώ  τα υψηλότερα η  Ρουμανία (5,8%), το Βέλγιο (4,9%) και η Κροατία (4,3%). Σε σχέση με τον Απρίλιο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε 11 κράτη- μέλη της ΕΕ ενώ  παρέμεινε σταθερός σε δύο και αυξήθηκε σε 14 .

Αξιοσημείωτο είναι δε πως  την υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ είχαν τον Μάιο οι υπηρεσίες (+1,83 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,51 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,18 π.μ.) και την ενέργεια (+0,04 π.μ.).

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.