Eurostat: Πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης ο πληθωρισμός της Ελλάδα τον Ιούλιο – Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία

πληθωρισμός

Πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης ήταν ο πληθωρισμός της Ελλάδα τον Ιούλιο σύμφωνα με τη Eurostat.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία της Αρχής, τον Ιούλιο ο πληθωρισμός της χώρας μας διαμορφώθηκε στο 3% ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης ήταν στο 2,6%. Παράλληλα επισημαίνεται πως ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης ανήλθε στο 2,5% τον Ιούνιο, ενώ 1 χρόνο νωρίτερα “έτρεξε” με ρυθμό 5,3%. Υπενθυμίζεται πως τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν πως ο πληθωρισμός  της Ελλάδας ανήλθε στο 2,7% τον Ιούλιο από 2,3% που ήταν τον Ιούνιο.

Επίσης από τα τρόφιμα τις μεγαλύτερες ετήσιες μεταβολές κατέγραψαν  το ελαιόλαδο  ( αύξηση 56,7%), τα δημητριακά (αύξηση 7,4%), τα  νωπά ψάρια 8,4% και το μεταλλικό νερό/αναψυκτικά (8,6%). Ωστόσο μειώσεις σε ετήσια βάση υπήρξαν στο αλεύρι (-8,9%) και στα νωπά φρούτα (-9,2%). Σημαντική αύξηση κατέγραψε και το φυσικό αέριο με (+23,4%), όπως και οι μεταφορές επιβατών με αεροπλάνο (+18,4%) και τα έξοδα διαμονής σε ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία (12,6%).

Ποιες χώρες εμφάνισαν υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού και ποιες χαμηλότερο

Όσον αφορά στον ετήσιο πληθωρισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισημαίνεται πως αυτός “έτρεξε” τον Ιούλιο με  2,8% από 2,6% τον Ιούνιο.  Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 6,1%.

Αξιοσημείωτο είναι πως  από τα ίδια στοιχεία της Αρχής προέκυψε πως χαμηλότερα ετήσια ποσοστά πληθωρισμού εμφάνισαν οι  Φινλανδία (με 0,5%), Λετονία (με 0,8%) και η Δανία (με 1 %) ενώ τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά σημειώθηκαν  στη Ρουμανία (5,8%), το Βέλγιο (5,4%) και την Ουγγαρία (4,1%).

Τον Ιούλιο του 2024, την υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της  Ευρωζώνης  είχαν οι υπηρεσίες (+1,82 εκατοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,45 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,19 π.μ.) και την ενέργεια (+0,12 π.μ.).

Exit mobile version