Eurostat: Ανακοινώνει αύριο τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ελλάδας και της Ευρωζώνης

Ανακοινώνονται αύριο από την Eurostat τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ελλάδας και των άλλων χωρών της Ευρωζώνης στο τρίτο τρίμηνο του 2015, τα οποία συγκεντρώνουν πολύ υψηλό ενδιαφέρον, καθώς καταγράφουν την πορεία των αντίστοιχων οικονομιών.

Για την Ελλάδα, το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου θα αποτελέσει βαρόμετρο για την πορεία της οικονομίας το 2015 και το 2016, καθώς το τρίμηνο αυτό συμπίπτει με την επιβολή των capital controls.

Αν και αρχικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλοι διεθνείς οργανισμοί είχαν προεξοφλήσει μεγάλη ύφεση της οικονομίας στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, τέτοια ώστε παρά τον θετικό ρυθμό ανάπτυξης στο πρώτο εξάμηνο να προβλέπουν ύφεση για το σύνολο του 2015 της τάξης του 2% έως 4%, μία σειρά από δείκτες κινήθηκαν πολύ καλύτερα του αναμενόμενου (τουρισμός, εξαγωγές αγαθών, βιομηχανική παραγωγή).

Έτσι, η Κομισιόν και ο ΟΟΣΑ αναθεώρησαν την πρόβλεψή τους για την ύφεση το 2015 στο 1,3% με 1,4% και λίγο χαμηλότερα για το 2016. Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε σήμερα, όμως (γνωρίζοντας μάλλον και τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου) ότι τα πιο πρόσφατα στοιχεία ήταν ακόμη καλύτερα του αναμενόμενου και ότι η ύφεση φέτος θα περιορισθεί στο 0,8% και το 2016 συνολικά ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι θετικός. Αλλά και ο οικονομολόγος της Eurobank, Πλάτων Μονοκρούσος, δήλωσε σήμερα ότι το τρίτο τρίμηνο ήταν θετική για την οικονομία.

Για την οικονομία της Ευρωζώνης, οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από την εφημερίδα Wall Street Journal προέβλεψαν ότι ο ρυθμός ανάπτυξής της διατηρήθηκε στο 0,4% σε τριμηνιαία βάση (1,6% σε ετήσια βάση).

Μία χαμηλότερη επίδοση, ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλεισθεί, λόγω και της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας.

«Μείωσε η επιβράδυνση στην Κίνα και σε άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες τον ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης ή μπόρεσε αυτή να τον διατηρήσει σταθερό», αναρωτιέται ο συντάκτης δημοσιεύματος της Wall Street Journal.

Η Ισπανία είναι η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που ανακοίνωσε τα στοιχεία για το ΑΕΠ, τα οποία ήταν ιδιαίτερα καλά, καθώς έδειξαν ρυθμό ανάπτυξης 3% σε ετήσια βάση. Ωστόσο, ο ρυθμός αυτός δεν θεωρείται εφικτός για τις περισσότερες άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

 

 

Exit mobile version