Eurostat: Αμετάβλητος στο 2,4% ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Απρίλιο – Τι έδειξαν τα στοιχεία για την Ελλάδα

πληθωρισμός

Αμετάβλητος στο 2,4% παρέμεινε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Απρίλιο σε ετήσια βάση σε σχέση  με τον Μάρτιο,  όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Eurostat.

Υπενθυμίζεται δε πως 1  χρόνο νωρίτερα ο πληθωρισμός  της Ευρωζώνης ήταν στο 7%. Σε  σχέση με τον Μάρτιο του 2024, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε 15 κράτη-μέλη της ΕΕ ωστόσο παρέμεινε σταθερός σε 4 και αυξήθηκε σε 8. Ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός τον Απρίλιο στην ΕΕ  ήταν στο 2,6% σταθερός επίσης σε σύγκριση με τον Μάρτιο. Έναν χρόνο πριν, το ποσοστό ήταν 8,1%.  Σημειώνεται δε πως  τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά πληθωρισμού κατέγραψαν οι παρακάτω χώρες στην ΕΕ: η Λιθουανία (0,4%), η Δανία (0,5%) και η Φινλανδία (0,6%)ενώ τα υψηλότερα εμφάνισαν η Ρουμανία (6,2%), το Βέλγιο (4,9%) και η Κροατία (4,7%). .

Παράλληλα επισημαίνεται πως , την υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ είχαν τον Απρίλιο  οι υπηρεσίες (+1,64 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,55 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,23 π.μ.) και την ενέργεια (-0,04 π.μ.).

Τι έδειξαν τα στοιχεία για την Ελλάδα

Αξιοσημείωτο είναι δε πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat ο πληθωρισμός  της Ελλάδας «έτρεξε» με 3,2% τον Απρίλιο. Δηλαδή ήταν λίγο κάτω από το 3,4% του Μαρτίου.

 

 

Exit mobile version