Eurogroup: Κλιμακώνει την πίεση στην Αθήνα για τη λήψη μέτρων

Το Eurogroup κλιμάκωσε τις πιέσεις στην Αθήνα να προχωρήσει σύντομα σε νέες προτάσεις που θα εγκριθούν σε τεχνικό επίπεδο από τους εκπροσώπους των θεσμών και θα εφαρμοσθούν, προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα για εκταμίευση μέρους της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από σχετικές δηλώσεις του Προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, το σημαντικό είναι, το ελληνικό πρόγραμμα να μείνει εντός τροχιάς, όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους και στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα μπορεί να προσθέσει κάποια μέτρα και να αφαιρέσει κάποια άλλα. Δεν μπορεί, τόνισε, να παίρνει μονομερή μέτρα, ούτε να μη τηρεί όσα έχουν συμφωνηθεί. 

Για να γίνει η αξιολόγηση, πρόσθεσε, “δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο” και “οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο πρέπει να αρχίσουν μεθαύριο”. Οι επαφές των εκπροσώπων της Ελλάδας και των θεσμών θα γίνονται στις Βρυξέλλες, αλλά τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα επισκέπτονται την Αθήνα. 

Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι το Eurogroup δεν συζήτησε για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, αλλά εάν υπάρξει, είπε, πίεση της χώρας, τότε αυτό θα συμβάλει στην επίσπευση της διαδικασίας για την επιτυχή αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Υπήρξε, τόνισε ο ίδιος, τεράστιο χάσιμο χρόνου, προσθέτοντας ότι οι πραγματικές συζητήσεις δεν άρχισαν ποτέ. 

 

Μοσοκοβισί και Ρέγκλινγκ


Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να κάνει αποτελεσματικές παρεμβάσεις, ενώ ο επικεφαλής του Ευρωπαικού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι το EFSF δέσμευσε 9 δισ. ευρώ από τα διαθέσιμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (τα οποία, βάσει της συμφωνίας της 20η Φεβρουαρίου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών). 

Exit mobile version