Του Τάσου Δασόπουλου
Η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας την ερχόμενη Πέμπτη και η συνεδρίαση του Eurogroup της επόμενης Δευτέρας θα σκιαγραφήσουν με λεπτομέρειες ποιες είναι οι προθέσεις των ευρωπαίων για την επόμενη μέρα της Ελλάδας.
Η μεγαλύτερη αγωνία υπάρχει για τις αποφάσεις της ΕΚΤ σχετικά με τα την πιστωτική χαλάρωση που ετοιμάζει για την ζώνη του Ευρώ.
Κρυφή ελπίδα της Ελλάδας είναι οι τελικές αποφάσεις για την αγορά κρατικού χρέους από τις Κεντρικές τράπεζες να μην αφήσουν οριστικά την Ελλάδα εκτός.
Οι πληροφορίες που έρχονται μετά την συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελάριου κ. ‘Ανχελας Μέρκελ με τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας του Ευρώ κ. Μάριο Ντράγκι είναι μάλλον αποθαρρυντικές.
Στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης δεν θα μπορούν να συμμετέχουν οι χώρες που θα συμμετέχουν σε πρόγραμμα σταθεροποίησης ,δηλαδή το γνωστό μας μνημόνιο.
Η Ελλάδα ήλπιζε ότι θα έβγαινε από το μνημόνιο και θα συνέχιζε να υποστηρίζεται από την προληπτική πιστωτική γραμμή.
Ο σχεδιασμός αυτός όμως φαίνεται ότι πλέον έχει ανατραπεί. Επίσης, η αγορά χρέους θα έχει όριο το 20% ή το 25% του χρέους της χώρας.
Δηλαδή ακόμη και αν η Ελλάδα καταφέρει να συμμετέχει στην ποσοτική χαλάρωση δεν θα έχει το όφελος που ανέμενε δεδομένου ότι το χρέος βρίσκεται πάνω από το 170% του ΑΕΠ.
Στην συνεδρίαση της ΕΚΤ στην Πέμπτη έχει και ένα δεύτερο θέμα ενδιαφέροντος της Ελλάδας.
Την απόφαση για την έγκριση των αιτήσεων των ελληνικών συστημικών τραπεζών στην χρηματοδότηση του ELA για ένα ποσό που σύμφωνα με πληροφορίες αγγίζει ή και ξεπερνά τα 10 δις ευρώ.
Η απόφαση που θα ληφθεί αλλά και οι περιορισμοί ή όχι που θα επιβάλλει η ΕΚΤ θα καθορίσουν και τα επόμενα βήματα των τραπεζών εντός Ελλάδας.
Το Eurogroup
Ο επόμενος μεγάλος σταθμός θα είναι μια μέρα μετά την εθνικές εκλογές κατά την συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας.
Ο σημερινός υπουργός οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης θα έχει το άχαρο ρόλο να παρουσιάσει την πορεία της ελληνικής οικονομίας του τελευταίους δύο μήνες κατά τους οποίους οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έχουν «παγώσει» .
Θα πρέπει να δώσει κάποιες ασφαλείς προβλέψεις για το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2014 και μια εικόνα για το πώς ξεκινά η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2015.
Επίσης θα πρέπει να αναφέρει και την πρόοδο (αν υπάρχει) που υπήρξε στις εκκρεμότητες που είχε η Ελλάδα από το μνημόνιο.
Δεδομένο είναι πάντως ότι η εικόνα έχει χαλάσει και οι Βρυξέλλες συζητούν μια νέα επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας για 6 μήνες.
Το χειρότερο από όλα είναι ότι φαίνεται να αποχωρούν από την ιδέα τη παροχής της πιστωτικής γραμμής και να προσχωρούν σε μια νέα δανειακή σύμβαση. Δηλαδή ένα νέο μνημόνιο.