Eurogroup: Δάνεια από ESM χωρίς μνημόνια στις χώρες που έχουν πληγεί από κορονοϊό – Τι προβλέπει η συμφωνία


Σε συμφωνία για την παροχή φθηνών πιστοληπτικών γραμμών, που θα μπορούν να αντληθούν μέχρι τα τέλη του 2022, από τις χώρες που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού, συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

Οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ευρωζώνης έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος του 2022 προκειμένου να αξιoποιήσουν τα φθηνά πιστωτικά όρια, προκειμένου να πληρώσουν δαπάνες που σχετίζονται με την υγειονομική κρίση του κορονοϊού, όπως συμφώνησε το Eurogroup, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης την Παρασκευή.

Στη συνέχεια, οι χώρες που προσφεύγουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας θα έχουν χρονικό περιθώριο 10 ετών προκειμένου να αποπληρώσουν τα δάνεια, όπως προβλέπει η προκαταρκτική συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί, στη σημερινή τηλεδιάσκεψη. Οι ηγέτες τους ζήτησαν να είναι έτοιμα τα πιστωτικά όρια μέχρι την 1η Ιουνίου.

Όταν οι υπουργοί ολοκληρώσουν τις νομικές διατυπώσεις, τότε ο ESM θα μπορούσε να προσφέρει έως και το 2% της ετήσιας οικονομικής παραγωγής μιας χώρας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρακολουθεί πώς δαπανώνται τα χρήματα. «Δεν υπάρχουν άλλοι όροι», δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο μετά την τηλεδιάσκεψη.

Από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών χαιρέτισε τη συμφωνία να μην επιβληθούν προϋποθέσεις, όπως οικονομικές και εργασιακές μεταρρυθμίσεις, για τη χορήγηση των δανείων.

Υπενθυμίζεται πως η προοπτική επιβολής τέτοιων όρων, όπως και η αντίθεση ευρωπαίων ηγετών στην έκδοση κορονο-ομολόγων, είχαν προκαλέσει την οργή της Ρώμης, που επλήγη σφοδρά από τον κορονοϊό.

Οι φθηνές πιστοληπτικές γραμμές αποτελούν μέρος ενός οικονομικού πακέτου 540 δισεκατομμυρίων ευρώ, που στοχεύει στην προστασία των κυβερνήσεων, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Όλες οι χώρες της ευρωζώνης κρίθηκαν επιλέξιμες

Όπως δήλωσαν ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι, και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μετά τη συνεδρίαση, τα δάνεια αυτά θα φθάνουν έως το 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας, θα έχουν 10ετή διάρκεια και σχεδόν μηδενικό επιτόκιο με τα σημερινά δεδομένα στις αγορές, ενώ μοναδικός όρος για τη χορήγησή τους θα είναι να χρηματοδοτούν υγειονομικές δαπάνες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον κορονοΪό. Οι αιτήσεις για τη λήψη αυτών των πιστωτικών γραμμών μπορεί να γίνει έως το τέλος του 2022.

Ο επικεφαλής του ESM είπε ότι υπήρξε συμφωνία για το ποιες δαπάνες θα μπορούν να καλυφθούν και ότι θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση, ενώ πρόσθεσε ότι σε μία εβδομάδα θα συνεδριάσει το Δ.Σ. του ESM για να εγκρίνει τη συμφωνία του Eurogroup. O κ. Τζεντιλόνι τόνισε ότι η εποπτεία των χωρών για τα δάνεια αυτά θα αφορά μόνο τη σωστή χρήση τους. Όλες οι χώρες της ευρωζώνης, είπε ο Επίτροπος, κρίθηκαν επιλέξιμες για τη χορήγηση των πιστωτικών γραμμών του ESM, καθώς όλες θεωρούνται ότι έχουν βιώσιμο χρέος. Σε ανακοίνωση του Eurogoup σημειώνεται ότι τα δάνεια του ESM για την COVID-19 θα έχουν μία προσαύξηση 10 μονάδων βάσης (δηλαδή 0,1% επιπλέον του κόστους που δανείζεται ο ESM από τις αγορές που είναι σήμερα σχεδόν μηδενικό), ενώ θα υπάρχει μία αρχική προμήθεια 25 μονάδων βάσης και μία ετήσια προμήθεια 0,5 μονάδων βάσης.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter ότι «σήμερα έγινε μεγάλη πρόοδος για τη διαμόρφωση της πορείας της Ευρώπης προς την ανάκαμψη. Η στήριξη του ESM στην πανδημία – ένα μοναδικό εργαλείο – θα προσφέρει σημαντική βοήθεια σε όλες τις χώρες – μέλη της ευρωζώνης που τη χρειάζονται. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε ενθουσιασμένος για τη συμφωνία στο Eurogroup. «Τώρα, χρειαζόμαστε γρήγορη πρόοδο αναφορικά με τα άλλα εργαλεία για την κρίση: το SURE για τη στήριξη των εργαζομένων και τις εγγυήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τις εταιρείες», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, στο οποίο συμφώνησαν κατ΄ αρχήν οι ηγέτες της ΕΕ ώστε να υπάρξει μία συντονισμένη ανάκαμψη της ευρωζώνης και να αποφευχθεί μία αύξηση των αποκλίσεων των οικονομιών των χωρών – μελών, ο κ. Τζεντιλόνι είπε ότι θεωρεί πως την επόμενη εβδομάδα θα είναι έτοιμη. Η Κομισιόν, είπε, εργάζεται αδιάκοπα για αυτή και πρόσθεσε ότι με το Ταμείο Ανάκαμψης θα κινητοποιηθεί πολύ μεγάλο ύψος πόρων. Απαντώντας σε ερώτηση για την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου που έκρινε εν μέρει αντισυνταγματικό το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο πρόεδρος του Eurogroup υπεραμύνθηκε της ανεξαρτησίας της και τόνισε ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία υπερισχύει των εθνικών νομοθεσιών. Ο κ. Σεντένο ρωτήθηκε και για δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο δεν προτίθεται να υποβάλει υποψηφιότητα για μία δεύτερη θητεία στη θέση του επικεφαλής του Eurogroup. Ο ίδιος είπε ότι η θητεία του λήγει τον Ιούλιο και ότι τώρα η προσοχή του είναι στραμμένη μόνο στο έργο που έχει να κάνει.

Ικανοποίηση Σταϊκούρα

«Το Eurogroup κατέληξε σε μία πολύ καλή συμφωνία για τους όρους και τα χαρακτηριστικά αξιοποίησης, από όσες χώρες αιτηθούν, φθηνών πιστοληπτικών γραμμών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού», ανέφερε αρχικά σε δήλωσή του για το αποτέλεσμα του Eurogroup της Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Αυτός ο μηχανισμός στήριξης, σύμφωνα και με τις ελληνικές θέσεις, θα είναι άμεσα διαθέσιμος – με τους ίδιους όρους – σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν άμεσες και έμμεσες δαπάνες σχετιζόμενες με την υγειονομική κρίση, δεν θα έχει μακροοικονομικές προϋποθέσεις, θα ενσωματώνει απλοποιημένο πλαίσιο παρακολούθησης και θα διαθέτει ευνοϊκούς όρους τιμολόγησης, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα υποβολής αιτήματος έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022», συμπλήρωσε.

«Εφικτός στόχος είναι αυτό το «δίχτυ ασφαλείας» για όποια κράτη-μέλη το αξιοποιήσουν, να ενεργοποιηθεί από την 1η Ιουνίου», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος στη συνέχεια τόνισε ότι «παράλληλα, εκκρεμεί, και αυτό είναι κυβερνητική προτεραιότητα, η άμεση ολοκλήρωση και υλοποίηση των υπόλοιπων πρόσφατων ευρωπαϊκών αποφάσεων, για την ενίσχυση εργαζόμενων και επιχειρήσεων, μέσω – αντίστοιχα – του προγράμματος SURE και της δημιουργίας ενός πανευρωπαϊκού ταμείου εγγυήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αποφάσεις που επίσης θα πρέπει να ενεργοποιηθούν, άμεσα, από την 1η Ιουνίου».

«Και φυσικά εκκρεμεί η δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης, με μέγεθος και σύνθεση χρηματοδότησης, κυρίως μέσω επιχορηγήσεων, που να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις με τις οποίες όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες είναι αντιμέτωπες», κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

Πηγή: politico.eu/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Exit mobile version