Tη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του δ’ τριμήνου του 2016 αλλά και τις επιδόσεις της οικονομίας το προηγούμενο έτος επιχειρεί να ερμηνεύσει η Eurobank στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία»
Στο τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η τριμηνιαία μεταβολή του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο -1,2% και η ετήσια στο -1,1%, ενώ για το σύνολο του 2016, το ΑΕΠ παρέμεινε στάσιμο στα 184,5 δισ. ευρώ.
Κατά τη Eurobank, το περασμένο έτος σηματοδότησε τον 9ο χρόνο της ελληνικής κρίσης, με την εγχώρια οικονομική δραστηριότητα να παραμένει στάσιμη για 3η συνεχή χρόνια και να υπολείπεται κατά 26,4%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο επίπεδο του 2007.
Στην ανάλυση της τράπεζας επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη μακροοικονομική επίδοση καθιστά την περίπτωση της Ελλάδος ως μια εκ των μεγαλύτερων υφέσεων στη σύγχρονη ιστορία των οικονομιών της αγοράς. Το κύριο χαρακτηριστικό της ελληνικής κρίσης, όπως εξηγείται, δεν είναι τόσο το μέγεθος της συρρίκνωσης του πραγματικού ΑΕΠ, όσο η διάρκειά της.
Σύμφωνα με τoυς οικονομολόγους της Eurobank, ο μηδενικός ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, κατά τη διάρκεια του 2016, ήταν αποτέλεσμα της θετικής συνεισφοράς της εγχώριας ζήτησης και της ισόποσης αρνητικής συνεισφοράς του εξωτερικού τομέα, δηλαδή των καθαρών εξαγωγών.
Η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης προήλθε από:
- τη συνέχιση της μείωσης του πλούτου των νοικοκυριών (αρνητική αποταμίευση)
- την αύξηση της απασχόλησης (1,8% το 2016).
Από την άλλη πλευρά, οι καθαρές εξαγωγές, δηλαδή η διαφορά ανάμεσα στις εξαγωγές και τις εισαγωγές, είχαν αρνητική συνεισφορά (-0,6 ποσοστιαίων μονάδων) στον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης το 2016.
Ως εκ τούτου, καταλήγει η Eurobank, αποδεικνύεται ότι η πτώση των καθαρών εξαγωγών αντιστάθμισε πλήρως τη θετική συνεισφορά της εγχώριας ζήτησης στο πραγματικό ΑΕΠ το 2016.