Bελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Σεπτέμβριο, διαπιστώνει η Eurobank, στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ανάλυσή της, υπό τον διακριτικό τίτλο “7 Ημέρες Οικονομία”.
Όπως τονίζει, μεταξύ άλλων, κρίσιμος θεωρείται και ο ρόλος των προσδοκιών για την πορεία της οικονομίας.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τη Eurobank:
– Ο δείκτης οικονομικού κλίματος βελτιώθηκε – σε όρους μηνιαίας μεταβολής – το Σεπτέμβριο 2015.
Στις επί μέρους κατηγορίες η μεγαλύτερη άνοδος σημειώθηκε στο δείκτη εμπιστοσύνης των υπηρεσιών και ακολούθησε ο αντίστοιχος των κατασκευών.
Ο δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος (οριακή αύξηση).
– Παρά τη βελτίωση που σημειώθηκε το Σεπτέμβριο 2015, ο δείκτης οικονομικού κλίματος παραμένει σε επίπεδα (χαμηλά) παρόμοια με εκείνα του 4ου τριμήνου 2012.
Το ζητούμενο είναι η παρατηρηθείσα ανοδική πορεία να συνεχιστεί και στο απώτερο μέλλον έτσι ώστε σταδιακά να ενεργοποιηθούν τα κίνητρα των επιχειρήσεων για επενδύσεις και αύξηση της παραγωγής.
Όπως στο παρελθόν έτσι και τώρα βασικός παράγοντας για τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος είναι η αποφυγή εκπλήξεων και η άρση της αβεβαιότητας τόσο στο οικονομικό όσο και στο πολιτικό πεδίο.
– Η πολιτική σταθερότητα – και μόνο αυτή – δεν εξασφαλίζει την επίτευξη σταθερών θετικών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης.
Εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι η αποτελεσματικότητα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής.
Αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει τη μεγάλη πρόκληση της επιτυχούς εφαρμογής (και βελτίωσης) ενός προγράμματος οικονομικής προσαρμογής (του 3ου κατά σειρά τα τελευταία 5 χρόνια) με απώτερο στόχο την ανάκαμψη και την ομαλή επάνοδο στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου.
– Η επίτευξη του στόχου της επανόδου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου νομοτελειακά θα έχει ενδογενή χαρακτήρα. Δηλαδή είναι η πορεία των θεμελιωδών μεγεθών της οικονομίας (επίπεδο παραγωγικότητας, προοπτικές αύξησης του πλούτου και πραγματικές αποδόσεις των επενδύσεων σε φυσικό κεφάλαιο, αποτελεσματικότητα στη χρήση των παραγωγικών πόρων, χρονική συνέπεια και αξιοπιστία στην άσκηση οικονομικής πολιτικής και ποιότητα θεσμών) η οποία θα κριθεί και συνακολούθως θα επιβραβευτεί ή θα αποδοκιμαστεί από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου.
– Ο δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο κατέγραψε σημαντική συρρίκνωση – τόσο σε ετήσια (-7,34%) όσο και σε μηνιαία βάση (-4,61%) – τον Ιούλιο 2015.
Η εν λόγω μεταβολή αποτελεί ένδειξη για συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας το 3ο τρίμηνο 2015.