Quantcast
Eurobank: Επενδύσεις, εξωστρέφεια, οικονομικό κλίμα, οι όροι για να αποφευχθεί η στασιμότητα - enikonomia.gr
share

Eurobank: Επενδύσεις, εξωστρέφεια, οικονομικό κλίμα, οι όροι για να αποφευχθεί η στασιμότητα

δημοσιεύτηκε:

Η Eurobank στην τακτική της έκδοση “7 μέρες Οικονομία”, υπογραμμίζει πως η παροχή κινήτρων για επενδυτικές δαπάνες σε στοχευμένους τομείς θα δώσει επενδυτική ώθηση στην οικονομίαενώ η αύξηση των επενδύσεων, της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για να αποφευχθεί μια πορεία επιβράδυνσης για την ελληνική οικονομία. Υπάρχει αύξηση εξωστρέφειας από το 2007, αλλά παραμένει πολύ χαμηλότερη από το μέσο όρο της Ε.Ε.

Είναι γνωστό πως μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία είναι η αύξηση του μεριδίου των επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ. Το 2007 το εν λόγω μέγεθος ήταν ίσο με 25,7%, το 2013 με 11,2% και το 2014 κατέγραψε ισχνή αύξηση και διαμορφώθηκε στο 11,6% (19,3%, 19,1% και 19,5% για το μέσο όρο της ΕΕ-28, της ΕΕ-15 και της Ευρωζώνης αντίστοιχα).

Οι περιορισμοί στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, η μειωμένη κερδοφορία και η υψηλή αβεβαιότητα ως προς την οριακή απόδοση του παραγωγικού συντελεστή του φυσικού κεφαλαίου αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για την ανάκαμψη των επενδύσεων, τονίζει μεταξύ άλλων η τράπεζα.

Παράλληλα, η Eurobank επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η ελληνική οικονομία το 2014 ήταν μια πιο ανοικτή οικονομία σε σχέση με το 2007, δηλαδή το άθροισμα των εξαγωγών και των εισαγωγών ως ποσοστό του ΑΕΠ από 57,4% το 2007 αυξήθηκε στο 68,3% το 2014.

Ωστόσο, εν συγκρίσει με το μέσο όρο της ΕΕ-28, της ΕΕ-15 και της Ευρωζώνης, το προαναφερθέν μέγεθος είναι αρκετά χαμηλότερο (68,3% σε σχέση με 82,9%, 79,4% και 84,6% αντίστοιχα). Η ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να αποτελέσει έναν από τους κυρίαρχους στόχους της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής.

Η δημιουργία του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου (και η άρση των στρεβλώσεων) μέσω του οποίου θα αυξηθούν τα κίνητρα για επενδυτικές δαπάνες σε τομείς που παρουσιάζουν το επονομαζόμενο συγκριτικό πλεονέκτημα (π.χ. τουρισμός, ποιοτικά αγροτικά προϊόντα) μπορεί να δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία με ευεργετικές συνέπειες τόσο στα εισοδήματα των νοικοκυριών (π.χ. μισθοί) και των επιχειρήσεων (π.χ. κέρδη) όσο και στην απασχόληση.

Πιο αναλυτικά:

• Ο ετήσιος ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης διαμορφώθηκε στο 0,23% το 1ο τρίμηνο 2015. Σε όρους τριμηνιαίας μεταβολής το πραγματικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε για 2ο συνεχές τρίμηνο (-0,16% και -0,41% το 4ο τρίμηνο 2014).

Η αύξηση των επενδύσεων, της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για να αποφευχθεί μια πορεία επιβράδυνσης για την ελληνική οικονομία.

• Σε χαμηλό 17 μηνών ο δείκτης οικονομικού κλίματος το Μάιο 2015 (91,4 μονάδες δείκτη). Η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση καταγράφηκε στο δείκτη εμπιστοσύνης των υπηρεσιών και ακολούθησε αυτός των καταναλωτών (-5,7 και -3,1 μονάδες δείκτη αντίστοιχα).

• Αμετάβλητο παρέμεινε το ποσοστό ανεργίας το Μάρτιο 2015 (25,61% από 25,59% το Φεβρουάριο). Σε ετήσια βάση η απασχόληση αυξήθηκε κατά 14,06 χιλ άτομα, η ανεργία μειώθηκε κατά -79,39 χιλ άτομα και ως εκ τούτου το εργατικό δυναμικό μειώθηκε κατά -65,34 χιλ άτομα. Τους τελευταίους 4 μήνες (με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, δηλαδή Δεκέμβριος-Μάρτιος) η πτωτική πορεία του ποσοστού ανεργίας εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης και το γεγονός αυτό κρίνεται ως ανησυχητικό για την πορεία της αγοράς εργασίας.

• Ο κύριος εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τη μεταποίηση (Purchasing Managers’ Index – PMI) στην Ελλάδα έκλεισε στις 48,0 μονάδες το Μάιο, υποδεικνύοντας συρρίκνωση του τομέα παραγωγής αγαθών για ένατο συνεχή μήνα.

• Το υπόλοιπο του συνόλου των καταθέσεων και ρέπος των κατοίκων εσωτερικού μειώθηκε σε μηνιαία βάση κατά -6,29 δις ευρώ τον Απρίλιο 2015. Το 55,46% της προαναφερθείσας μείωσης προέρχεται από τα νοικοκυριά, το 22,48% από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και το 22,06% από τη γενική κυβέρνηση.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.