ΕΤΕΑΝ: Διέθεσε πάνω από 1 δισ. ευρώ για ΜμΕ το τελευταίο 18μηνο

Το ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης) έχει διαθέσει πάνω από 1 δισ. ευρώ το τελευταίο 18μηνο σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τη μορφή εγγυήσεων και επιχειρηματικών δανείων, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ταμείου, Γιώργος Γεροντούκος, στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕ),  αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του ρόλου που μπορεί να παίξει το Ταμείο για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

“Δεν παρέχουμε μόνο εγγυήσεις για τα δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες, αλλά συμμετέχουμε στα δάνεια με το σχήμα της συγχρηματοδότησης. Το ΕΤΕΑΝ είναι ο μοναδικός αναπτυξιακός φορέας αποκλειστικά ελληνικών συμφερόντων που θέλει και μπορεί να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βγουν από τις συμπληγάδες”, τόνισε ο κ. Γεροντούκος.

H κυβέρνηση έχει αποφασίσει να υλοποιήσει πολιτικές ανάπτυξης και όχι λιτότητας, με στόχο την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιώργος Κατρούγκαλος στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων στην Πάτρα.

«Η δική μας πολιτική είναι ριζικά αντίθετη στις πολιτικές αυτές που θέλουν την υπερσυγκέντρωση του κεφαλαίου και των υπηρεσιών στα χέρια του 1%» είπε ο κ. Κατρούγκαλος. Ο υπουργός τόνισε ότι τα επιμελητήρια βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης και μάλιστα εξήγγειλε ότι η ΚΕΕ θα ενταχθεί στους κοινωνικούς εταίρους, ιδιαίτερα σε θέματα που έχουν να κάνουν με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και, γενικότερα, με την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας που ταλανίζει τις επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος, κάλεσε την κυβέρνηση να μην κωλυσιεργεί για την επίτευξη μίας συμφωνίας με τους εταίρους και πιστωτές, καθώς η αγορά, όπως και γενικότερα η χώρα, αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα ρευστότητας. Αναφερόμενος δε στα επιμελητήρια, τα χαρακτήρισε ακρογωνιαίο λίθο της επιχειρηματικότητας.

Στην κεντρική του ομιλία, ο πρόεδρος της ΚΕΕ Κωνσταντίνος Μίχαλος τόνισε ότι, δυστυχώς, η ΚΕΕ επιβεβαιώθηκε στο ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια το μείγμα της πολιτικής που υιοθετήθηκε ήταν καταστροφικό για την οικονομία.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς περισσότερες διαρθρωτικές αλλαγές στο κράτος και τις αγορές και, παράλληλα, να περιοριστούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις σε βάρος των επιχειρήσεων. Παράλληλα, ανέφερε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος περιμένει από τη νέα κυβέρνηση, πέραν της επίτευξης μίας συμφωνίας με τους εταίρους και πιστωτές, να προωθήσει και μία σειρά μέτρων, αυτονόητων, όπως τα χαρακτήρισε, που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία. «Υπάρχουν παραμελημένοι τομείς της ελληνικής οικονομίας που, αν αναπτυχθούν, θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. Δεν υπάρχει καμία αντίρρηση από κανέναν για την ποιοτική αναβάθμιση της παραδοσιακής ελληνικής βιομηχανίας. Για τη λειτουργική σύζευξη της αγροτικής παραγωγής με τη βιομηχανία τροφίμων. Για την αναβίωση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Για την ανάπτυξη της παιδείας και της υγείας με την παροχή κινήτρων για τη δραστηριοποίηση σε αυτούς τους τομείς της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, με στόχο την προσέλκυση, κυρίως, ξένων πελατών. Και βέβαια, ας μην ξεχνούμε τη διοικητική μεταρρύθμιση, που στην Ελλάδα, δεκαετίες τώρα, μόνο με το γεφύρι της Άρτας μπορεί να παρομοιαστεί.

 

Exit mobile version