Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης από κορονοϊό των πελατών τους θα πρέπει να ελέγχουν οι επιχειρήσεις εστίασης κατά την είσοδο και εξυπηρέτηση τους σε εσωτερικούς χώρους, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση της η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Αναλυτικά, οι επιχειρήσεις εστίασης θα πρέπει να ελέγχουν:
– το επιδεικνυόμενο από τον εκάστοτε πελάτη πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19.
– και ότι ο πελάτης που επιδεικνύει το πιστοποιητικό είναι και ο νόμιμος κάτοχός του, μέσω ελέγχου της αστυνομικής ταυτότητάς του ή άλλου νόμιμου εγγράφου απόδειξης ταυτοπροσωπίας.
Ο έλεγχος πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τον αρμόδιο υπάλληλο της επιχείρησης, τον ιδιοκτήτη ή το νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης ή το εκάστοτε εξουσιοδοτημένο από την επιχείρηση πρόσωπο μέσω της ειδικής εφαρμογής “Covid Free GR”.
Η μη εκπλήρωση των παραπάνω υποχρεώσεων επισύρει διοικητικό πρόστιμο από 2.000 ευρώ έως και 20.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας του καταστήματος επιχείρησης για χρονικό διάστημα από 7 έως και 60 ημέρες σε περιπτώσεις υποτροπής. Επίσης, επισύρει πρόστιμο ύψους 300 ευρώ για τον πελάτη που εισέρχεται και εξυπηρετείται σε χώρο καταστήματος εστίασης χωρίς να κατέχει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19.
Για τον έλεγχο της συμμόρφωσης των επιχειρήσεων εστίασης με τις παραπάνω υποχρεώσεις διενεργούνται έλεγχοι με μεγάλη συχνότητα από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, της ΔΙΜΕΑ, της ΕΑΔ και της Ελληνικής Αστυνομίας.