ΕΣΠΑ: Έρχονται νέα προγράμματα για επιχειρήσεις – Ποιους αφορούν και πότε θα «τρέξουν»

επιχειρήσεις

Έρχονται νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ για επιχειρήσεις τον Σεπτέμβριο. Όπως γνωστοποίησε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ, τον Σεπτέμβριο θα βγουν νέα προγράμματα ΕΣΠΑ, τα οποία θα αφορούν νεοσύστατες επιχειρήσεις, δηλαδή αυτά θα αφορούν τους νέους που θέλουν να ιδρύσουν τη δική τους επιχείρηση ή  αυτούς που την έχουν  ιδρύσει πριν από 5 μήνες με  6 μήνες. Οι παραπάνω μπορούν να κάνουν αίτηση προκειμένου να ενταχθούν σε ένα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και να λάβουν επιδότηση.

«Είναι πόροι που δεν επιστρέφονται στο κράτος.  Ταυτόχρονα ο ίδιος, η νέα και ο νέος, μπορεί να κάνει αίτηση και να συμπληρώσει την επιχορήγηση και με δάνειο» σημείωσε και επανέλαβε πως υπάρχουν «προγράμματα ΕΣΠΑ που ξεκινούν για νέες νεοσύστατες επιχειρήσεις και για επιχειρήσεις τουρισμού μέσα στο Σεπτέμβριο».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση «υπάρχουν πάρα πολλά προγράμματα τα οποία θέλουμε να στηρίξουμε και να μπουν τα χρήματα και οι πόροι αυτοί στην πραγματική οικονομία. Θέλουμε περισσότερες δουλειές για να μπορέσουμε να ρίξουμε την ανεργία κάτω από το 10%, να ενεργοποιηθούν και τριετίες. Μας αφορά όλους, αφορά την κοινωνία και αφορά και όπως σας είπα και τη νέα γενιά».

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Επίσης μίλησε και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Ο  στόχος της κυβέρνησης είναι να μπορούν περισσότερες επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Έχουμε ένα μεγάλο πακέτο ευρωπαϊκών πόρων που είναι 72 δισεκατομμύρια. Θα φέρουν άλλα 30 δισεκατομμύρια από τον ιδιωτικό τομέα και αυτά τα χρήματα πρέπει να απορροφηθούν στην ελληνική οικονομία. Για να συμβεί αυτό θέλουμε περισσότερες επιχειρήσεις. Θέλουμε λοιπόν και δημιουργούμε τις συνθήκες έτσι ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μπορούν να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Πρώτον, με προγράμματα επιδοτούμενα. Δηλαδή έχουμε προγράμματα αυτή τη στιγμή της Αναπτυξιακής Τράπεζας που υπάγεται στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που κατ ουσίαν: το 40% του κεφαλαίου που παίρνουν οι επιχειρήσεις δεν πληρώνουν τόκο και για το υπόλοιπο 60% επιδοτούνται και με τρεις εκατοστιαίες μονάδες » τόνισε.

«Έχουμε 45 με 50 χιλιάδες επιχειρήσεις που έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό και θέλουμε να προσθέσουμε 60 χιλιάδες τουλάχιστον. Ακόμα έχουν πολύ εύκολη πρόσβαση. Αυτή τη στιγμή μπορούν να μπουν στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Υπάρχει ένα εργαλείο που λέγεται follow up. Εκεί κάνουν την αίτηση. Πάνω από 18.000 επιχειρήσεις έχουν λάβει έγκριση να προβούν, να προχωρήσουν σε δανεισμό και έχουμε και πολλές χιλιάδες νέες επιχειρήσεις. Προσπαθούμε λοιπόν να διευρύνουμε. Αυτός είναι ένας στόχος. Ο στόχος είναι περισσότερες επιχειρήσεις να μπορούν να δανειστούν για να μπορέσουν να επιχειρήσουν, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και προγράμματα στήριξης εγγυοδοσίας και επιχορηγούμενα έτσι ώστε να έχουν φτηνό χρήμα » συμπλήρωσε.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ:

 

Exit mobile version