Το μεγαλύτερο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ στην Ε.Ε. «Ανθρώπινο Δυναμικό & Κοινωνική Συνοχή 2021-2027», ύψους 4,16 δισ. ευρώ ενέκρινε η Κομισιόν.
Τα 3,3 δισ. ευρώ προέρχονται από πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ+) και το υπόλοιπο αποτελεί εθνική συμμετοχή.
Το πρόγραμμα θα υποστηρίξει το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και ιδιαίτερα όπου εντοπίζονται αυξημένες ανάγκες, υπηρετώντας τις εθνικές στρατηγικές και προτεραιότητες στους τομείς της απασχόλησης, εκπαίδευσης και κοινωνικών πεδίων, καθώς και των πολιτικών του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Καίριος στόχος είναι να συνεισφέρει καθοριστικά τα επόμενα χρόνια στη μείωση της ανεργίας και κυρίως των νέων, γυναικών και ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, καθώς και στην αναβάθμιση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, για την ενίσχυση των δεξιοτήτων από τον σχολικό/ μαθητικό/ φοιτητικό πληθυσμό.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση:
H στρατηγική του Προγράμματος «Ανθρώπινο Δυναμικό & Κοινωνική Συνοχή 2021-2027» εδράζεται στις εξής προτεραιότητες:
* Οριζόντιες / Συστημικές Παρεμβάσεις για την ενίσχυση των θεσμών και των υπηρεσιών της αγοράς εργασίας, της κοινωνικής ένταξης και υγείας, της διακυβέρνησης όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και τη βελτίωση της ικανότητας συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων και φορέων της κοινωνίας των πολιτών
* Απασχόληση και Αγορά Εργασίας
* Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση
* Προώθηση της Κοινωνικής Καινοτομίας
* Απασχόληση των Νέων
* Επισιτιστική Βοήθεια και Αντιμετώπιση της Υλικής Στέρησης.
Το νέο Πρόγραμμα
Το νέο Πρόγραμμα δίνει έμφαση σε δράσεις ειδικά για τους νέους έως 29 ετών που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης, με προϋπολογισμό της τάξης του 1 δις ευρώ.
Επίσης περιλαμβάνει καινοτομίες που αποσκοπούν σε απλουστεύσεις, επιτάχυνση της υλοποίησης και έγκαιρο προγραμματισμό. Οι προσκλήσεις θα γίνουν με ευρεία ενημέρωση των πολιτών και ωφελουμένων, θα είναι λιγότερες σε αριθμό και μεγαλύτερες σε προϋπολογισμό (ανοικτές προσκλήσεις). Τέλος, για πρώτη φορά προβλέπεται δυνατότητα ανάπτυξης χρηματοοικονομικού εργαλείου μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου σε πεδία κοινωνικής καινοτομίας, κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
Ενδεικτικές δράσεις του Προγράμματος:
- Επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των ολοήμερων νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων, για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των γονέων-κηδεμόνων στην αγορά εργασίας, τη στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος και την πρόσβαση όλων των μαθητών σε ένα δωρεάν και ποιοτικό σχολικό πρόγραμμα με ίσες ευκαιρίες μάθησης. (Η δράση θα ξεκινήσει με πιλοτική εφαρμογή, αρχικά σε σχολεία της Αθήνας και Θεσσαλονίκης).
- Ανοιχτού τύπου προγράμματα ένταξης στην αγορά εργασίας με έμφαση σε μακροχρόνια ανέργους, γυναίκες (ΔΥΠΑ)
- Παρατηρητήριο Ισότητας των Φύλων και Δημογραφικής πολιτικής
- Υποστήριξη Εργαστηρίων Δεξιοτήτων για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
- ‘Νταντάδες’ της γειτονιάς (πλήρης ανάπτυξη της πιλοτικής εφαρμογής)
- Συμπεριληπτική εκπαίδευση για μαθητές με αναπηρία: προσαρμογή του εκπαιδευτικού συστήματος στην κατεύθυνση της πλήρους ανάπτυξης της ενταξιακής εκπαίδευσης
- Πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας και ελληνικού πολιτισμού σε δικαιούχους διεθνούς προστασίας με στόχο την ενίσχυση της ενταξιακής τους διαδικασίας
- Προγράμματα υποστήριξης και ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας, με έμφαση στην πράσινη, ψηφιακή, και γαλάζια οικονομία και σε τομείς υψηλής αναπτυξιακής αιχμής
- Λειτουργία Γραφείων Επαγγελματικής Ανάπτυξης & Σταδιοδρομίας – ΓΕΑΣ
- Ενίσχυση Μαθητείας νέων έως 29 ετών (μεταλυκειακό έτος ΕΠΑΛ)
- Ανοιχτό Πρόγραμμα Πρώτης ένταξης νέων 18-29 ετών στην αγορά εργασίας για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα (Α΄ ένσημο).
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ως αρμόδιο Υπουργείο για το ΕΣΠΑ, κατάφερε να λάβει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την έγκριση για το πρώτο στην ΕΕ Πρόγραμμα της νέας προγραμματικής περιόδου με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ+), το Πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό & Κοινωνική Συνοχή 2021-2027», που μας παρέχει σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία για να βοηθήσουμε τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Είμαστε πολύ περήφανοι που στην προσπάθειά μας να προχωρήσει μπροστά η ελληνική οικονομία καταφέρνουμε να εξασφαλίσουμε πόρους όχι μόνο για τις επιχειρήσεις αλλά και για τους εργαζόμενους, τους ανέργους και όλους όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη».
Με αφορμή την έγκριση του Προγράμματος ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης τόνισε: «Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το πρώτο ταμείο που δημιουργήθηκε στην Ευρωζώνη με κοινοτικούς πόρους, στηρίζει εδώ και πολλά χρόνια την ελληνική κοινωνία, με έμφαση στην απασχόληση που είναι ο συνδετικός κρίκος της οικονομίας με την κοινωνία. Το νέο ΕΣΠΑ έχει ως βασικό στόχο να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον για όλους ανεξαρτήτως τους πολίτες και ιδιαίτερα για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και το τομεακό πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή έρχεται να επιβεβαιώσει αυτόν ακριβώς το στόχο». Είναι άλλωστε το μεγαλύτερο σε προϋπολογισμό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, αφού φτάνει τα 4,2 δις ευρώ, αφουγκραζόμενοι ακριβώς τις ανάγκες της κοινωνίας. Δέσμευση μας άλλωστε είναι ότι το ΕΣΠΑ θα αφορά όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.»
Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρης Σκάλκος δήλωσε: «Η έγκριση του νέου Προγράμματος ΕΣΠΑ για το Ανθρώπινο Δυναμικό και την Κοινωνική Συνοχή, ως ο βασικός χρηματοδοτικός μοχλός του νέου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ+), θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση των φιλόδοξων στρατηγικών της χώρας μας σε μία σειρά εθνικών προτεραιοτήτων για την κοινωνική ανάπτυξη, και οι οποίες περιλαμβάνουν την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και τη στήριξη των εργαζομένων, την εκπαίδευση και την κατάρτιση, τις πολιτικές για το παιδί (child guarantee), τη δημόσια υγεία και ψυχική υγεία, την προώθηση της ισότητας των φύλων. Η ανάπτυξη που επιδιώκουμε είναι συμπεριληπτική, με τα οφέλη της ευημερίας να αφορούν όλες και όλους, και το νέο Πρόγραμμα πρόκειται να συμβάλλει καθοριστικά σε αυτό».