ΕΣΕΕ: Η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος του Μαΐου δεν ευνόησε την αγορά

Η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος του Μαΐου(2-9) και η Κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων δεν ευνόησε την ελληνική αγορά, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΕΣΕΕ.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων αυτήν την περίοδο, κινήθηκαν σε χαμηλότερα ή σχεδόν στα ίδια επίπεδα, σε σχέση με το διάστημα  (πριν από τις εκπτώσεις). Πάντως, το μεγαλύτερο μέρος των εμπόρων εκτιμά, ότι η αγοραστική κίνηση μειώθηκε 11% με 20%.

Σύμφωνα με την έρευνα, την  Κυριακή 3 Μαΐου που άνοιξαν τα καταστήματα, οι περισσότεροι επιχειρηματίερς από αυτά, δηλώνουν ότι δεν αύξησαν τον συνολικό  τζίρο των πωλήσεών τους.

Πιο συγκεκριμένα, δύο στις τρεις εμπορικές επιχειρήσεις, σημείωσαν τζίρο μικρότερο από τον μέσο τζίρο της προηγούμενης εβδομάδας. Αν σε αυτό το ποσοστό, συνυπολογιστεί το 23% των επιχειρηματιών, που δήλωσε ότι την Κυριακή οι πωλήσεις τους κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με αυτά της προηγούμενης εβδομάδας, προκύπτει ότι μόλις μία στις δέκα επιχειρήσεις επωφελήθηκε από την επιπλέον μέρα λειτουργίας, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

Η γενικότερη εικόνα που προκύπτει είναι, ότι τα αποτελέσματα της έρευνας, αμφισβητούν πλέον την παραδοσιακή αντίληψη, ότι οι εκπτώσεις λειτουργούν ενισχυτικά στο τζίρο των επιχειρήσεων.

Ακόμη εκτιμάται ότι λόγω της γενικότερης οικονομικής δυσχέρειας και της έλλειψης ρευστότητας, οι εκπτώσεις φαίνεται ότι, πλέον, παύουν να αποτελούν από μόνες τους ισχυρό κινητήριο μοχλό για την αύξηση της αγοραστικής κίνησης.

Για την Κυριακή 3 Μαΐου, διαπιστώνεται μια εδραιωμένη πλέον αρνητική στάση του επιχειρηματικού κόσμου απέναντι στη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, εκτός των εορταστικών περιόδων και της τουριστικής σεζόν στους δημοφιλείς προορισμούς.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σχεδόν οι μισοί εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, εκτιμούν ότι τα καταστήματα πραγματοποίησαν εκπτώσεις της τάξεως του 11%-20%, ενώ μικρότερο αλλά σημαντικό τμήμα των εκπροσώπων (35%) αναφέρει, ότι οι εκπτώσεις στην περιοχή τους κινήθηκαν στο 21%-40%.  Μάλιστα στο 21-40% εκτιμάται το ποσοστό των εκπτώσεων στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας και σε μεγάλες τοπικές αγορές της Αττικής.

 

Exit mobile version