Ένα νέο τοπίο διαμορφώνεται στις απεργιακές κινητοποιήσεις και τα προνόμια των συνδικαλιστών λόγω των αλλαγών που φέρνουν οι διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του επόμενου μήνα. Το σχέδιο νόμου δημιουργεί νέα δεδομένα, όπως υποστηρίζουν ειδικοί στο enikonomia.gr ως προς τη λήψη απόφασης και την πραγματοποίηση απεργιών, τόσο στον Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό τομέα, ενώ επιχειρεί να βάλει φρένο στις απεργίες.
Η σχετική διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας είναι υποχρεωμένοι να ορίζουν (πέραν του προσωπικού ασφαλείας) προσωπικό εγγυημένης υπηρεσίας, ώστε οι υπηρεσίες όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, ο ΕΦΚΑ, το Μετρό, ο ΟΑΣΑ, να μην «κατεβάζουν ρολά», αλλά να μπορούν να παρέχουν τουλάχιστον το ένα τρίτο της συνήθως παρεχόμενης υπηρεσίας τους.
Παράλληλα, με το νέο θεσμικό πλαίσιο απαγορεύεται στους συνδικαλιστές να παρεμποδίσουν εργαζόμενους που θέλουν να εργαστούν και όχι να απεργήσουν, με την «απειλή» διακοπής της κινητοποίησης. Μάλιστα σε περίπτωση που η απεργία κηρυχθεί «καταχρηστική» στα δικαστήρια (το οποίο συμβαίνει στη συντριπτική τους πλειοψηφία), τότε οι συνδικαλιστές είναι υποχρεωμένοι και σε αποζημιώσεις.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της διαφάνειας στον συνδικαλισμό θεσπίζεται υποχρεωτική εγγραφή των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε ηλεκτρονικό μητρώο όπου θα καταχωρούνται βασικά στοιχεία όπως το καταστατικό, η έδρα και ο αριθμός των μελών. Η εγγραφή στο μητρώο θα αποτελεί προϋπόθεση για συλλογική διαπραγμάτευση, κήρυξη απεργίας και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης.
Με το νέο καθεστώς η απόλυση συνδικαλιστή θα επιτρέπεται για σπουδαίο λόγο, η βασιμότητα του οποίου θα κρίνεται από τα Δικαστήρια. Ωστόσο καταργείται η Επιτροπή Προστασίας Συνδικαλιστικών Στελεχών, η οποία έκρινε ως τώρα τη νομιμότητα της απόλυσης συνδικαλιστών και απαγορεύεται η ενίσχυση συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες και κόμματα.
Οι σχετικές διατάξεις, προβλέπουν την καθιέρωση Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, ενώ η καταχώρηση, των οργανώσεων σε αυτό είναι προϋπόθεση για να αποκτήσουν νομική προσωπικότητα και για να ασκούν τα δικαιώματα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της κήρυξης απεργίας. Τέλος, γίνεται πράξη η δυνατότητα εξ αποστάσεως ψηφοφορίας για την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων.
Εργασιακό νομοσχέδιο: Πώς μπαίνει φρένο στις απεργίες – Τι αλλάζει για τους συνδικαλιστές και τις οργανώσεις
δημοσιεύτηκε:
10:19
, 14 Μαΐου 2021
Οικονομία
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα
58 λεπτά πριν