Το εργασιακό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες έχει φέρει γκρίνια όχι μόνο στις τάξεις των εργαζομένων, αλλά και σε αυτές των εργοδοτών. Είναι αλήθεια το νέο πλαίσιο αλλάζει ριζικά το εργασιακό τοπίο σε πολλά επίπεδα. Το καθεστώς της τηλεργασίας αυστηροποιείται, οι άδειες επί πληρωμή αυξάνονται και μπαίνει επιτέλους σε εφαρμογή η ψηφιακή κάρτα εργασίας, μέσω της οποίας θα ελέγχονται τα ωράρια και οι υπερωρίες των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα. Την ίδια στιγμή, έρχονται σημαντικές ανατροπές σε ωράριο και υπερωρίες που προκαλούν σφοδρές αντιδράσεις των συνδικαλιστικών σωματείων. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται επί ποδός καθώς οι διατάξεις του σχετικά με τις υπερωρίες, την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, το καθεστώς των απολύσεων και τις αλλαγές στην προκήρυξη των απεργιακών κινητοποιήσεων τους βρίσκουν κάθετα αντίθετους.
Στην άλλη πλευρά, σε αυτή των εργοδοτών, υπάρχουν επίσης αρκετά παράπονα για μια σειρά διατάξεων που επιβαρύνουν το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, όπως επισημαίνεται στο enikonomia.gr.
Μια από τις διατάξεις που προκαλεί πονοκέφαλο στους εργοδότες είναι η εξίσωση των αποζημιώσεων των εργατών με αυτές των υπαλλήλων. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιες επιχειρήσεις βλέπουν με θετικό μάτι την εξίσωση στις αποζημιώσεις, ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι η εφαρμογή του νέου πλαισίου θα πρέπει να μην έχει αναδρομική ισχύ. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τους ίδιους, θα προσθέσει στις… πλάτες τους ακόμη ένα δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος, το οποίο δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν.
Προβληματισμός εκ μέρους των εργοδοτών υπάρχει και για την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Εκπρόσωποι των εργοδοτών επισημαίνουν σε δημόσιες και ιδιωτικές τοποθετήσεις τους ότι το σύστημα της ψηφιακής κάρτας εργασίας είναι βασισμένο σε… ξύλινα πόδια, καθώς στηρίζεται στο λειτουργικά «εύθραυστο» Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη. Μάλιστα, εκφράζουν την αγωνία τους για το κατά πόσο θα είναι ασφαλή τα προσωπικά δεδομένα των εργαζομένων.
“Γκρίνια” υπάρχει και για τις ανατροπές στις άδειες των εργαζομένων. Υπενθυμίζεται ότι με το νέο θεσμικό, μεταξύ άλλων, θεσπίζεται άδεια 14 ημερών στον πατέρα νεογέννητου, άδεια για λόγους ανωτέρας βίας, καθώς επίσης και άδεια πέντε ημερών φροντιστή σε άρρωστο ή εξαρτώμενο συγγενή. Παράλληλα, προβλέπει άδεια παρακολούθησης της σχολικής επίδοσης των παιδιών και ορίζει άδεια 10 ημερών με αποδοχές λόγω σοβαρών νοσημάτων των παιδιών. Το γεγονός λοιπόν ότι θεσμοθετούνται νέες άδειες με αποδοχές για το σύνολο των εργαζομένων φαίνεται ότι βρίσκει αντίθετη μερίδα των εργοδοτών, οι οποίοι θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην… τσέπη.
Με κακό μάτι βλέπουν ορισμένες επιχειρήσεις και το νέο αυστηρό πλαίσιο για την τηλεργασία, σύμφωνα με το οποίο οι εργοδότες καλούνται να αναλάβουν το κόστος που προκαλείται στον εργαζόμενο από τη μορφή αυτή εργασίας, όπως ιδίως το κόστος του εξοπλισμού, των τηλεπικοινωνιών, της συντήρησης του εξοπλισμού, της αποκατάστασης των βλαβών και κάθε τι άλλο σχετικό.
Εργασιακό νομοσχέδιο: “Γκρίνια” στους εργοδότες για τις άδειες – Ποιες διατάξεις τους “ενοχλούν”
δημοσιεύτηκε:
11:41
, 1 Ιουνίου 2021
Οικονομία
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα
17 ώρες πριν