Έρευνα διαΝΕΟσις: Ένας χρόνος πανδημία – Πώς ζουν οι Έλληνες

Το 53,9% εργαζομένων στη Ελλάδα εξακολουθεί να εργάζεται κανονικά παρά την επιβολή του lockdown στη χώρα. Αυτό προέκυψε από την έρευνα που διενήργησε στις αρχές Μαρτίου 2021 η διαΝΕΟσις σε συνεργασία με τη Metron Analysis. Τα αποτελέσματα της έρευνας βασίστηκαν στις απαντήσεις 1.100 ατόμων ηλικίας 17 ετών και άνω και έδειξαν τα εξής:
-Εργασία
Όσον αφορά στην εργασία, ωστόσο, τα πράγματα έχουν ενδιαφέρον από διαφορετική άποψη. Στην καραντίνα του Απριλίου 2020 δήλωναν ότι δούλευαν κανονικά στον χώρο εργασίας τους μόνο 1 στους 4 εργαζόμενοι (25,4%), με τους υπόλοιπους να κάνουν τηλεργασία ή να βρίσκονται σε κάποια μορφή αναστολής εργασίας. Τον Σεπτέμβριο του 2020, εκτός καραντίνας πια, 3 στους 4 (72,7%) εργάζονταν κανονικά. Έκτοτε η χώρα ξαναμπήκε σε καραντίνα, αλλά δεν επέστρεψε στην προηγούμενη κατάσταση. Τον Δεκέμβριο του 2020, οι μισοί εργάζονταν κανονικά (48%). Τον Μάρτιο του 2021, πια, το 53,9% εξακολουθούν να εργάζονται κανονικά.
-Η καθημερινότητα
Όσον αφορά την καθημερινότητα, καθώς από το Νοέμβριο και μετά η χώρα είναι σε μια σχετικά συνεχή “καραντίνα”, οι ζωές των πολιτών έχουν “παγώσει”. 7 στους 10 λένε ότι οι ζωές τους έχουν αλλάξει “πολύ” ή “πάρα πολύ” -στους νέους ηλικίας 17-24 είναι σχεδόν 9 στους 10. Τον Σεπτέμβριο του 2020, εκτός καραντίνας, τα πράγματα ήταν λίγο διαφορετικά, καθότι η ζωή και η δραστηριότητα δεν είχαν σταματήσει εντελώς. Αξίζει να δει κανείς μερικές καθημερινές δραστηριότητες και το κατά πόσο τις κάνουν περισσότερο ή λιγότερο από πριν την πανδημία οι πολίτες σήμερα. Σε παρένθεση είναι το αντίστοιχο ποσοστό από το Σεπτέμβριο του 2020, όταν τα καταστήματα, εστιατόρια κλπ ήταν ανοιχτά:
-Το 94% (από 62,9%) ότι τρώει λιγότερο συχνά σε εστιατόρια και ταβέρνες.
-Το 90% (από 54,3%) ότι ψωνίζει σπανιότερα σε εμπορικά καταστήματα.
-Το 90% (από 60,5%) ότι βγαίνει σπανιότερα σε μπαρ.
-Το 88% (από 76,3%) δηλώνουν ότι πηγαίνουν σε λιγότερες κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμους, βαφτίσια) από ό,τι πριν από την πανδημία.
-Το 87% (από 56%) ότι συναντά λιγότερο τους φίλους τους.
-Το 68% (από 59,5%) ότι ταξιδεύει σπανιότερα με αεροπλάνο.
-Το 68% (από 53,8%) ότι ταξιδεύει σπανιότερα με πλοίο.
-Το 61% (από 29%) ότι βλέπει σπανιότερα μέλη της οικογένειας τους.
-Το 59% (από 51,3%) ότι χρησιμοποιεί λιγότερο τα ΜΜΜ.

Για τους εμβολιασμούς
Όσον αφορά στους εμβολιασμούς, που έχουν προχωρήσει αρκετά σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα, η καθολική αποδοχή της διαδικασίας και των εμβολίων εν γένει από τους πολίτες εξακολουθεί να ισχύει. 81,1% αξιολογούν ως θετική εξέλιξη την έναρξη των εμβολιασμών, 72% είναι ικανοποιημένοι με την προτεραιοποίηση όπως έχει οριστεί από την αρμόδια επιτροπή -αλλά μόνο 1 στους 3 είναι ικανοποιημένοι με τον ρυθμό των εμβολιασμών έως τώρα. Το 9,4% του δείγματος για πρώτη φορά από τότε που αρχίσαμε της έρευνες δηλώνουν ότι έχουν ήδη κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου, ενώ 28,7% δηλώνουν ότι κάποιο μέλος της οικογένειας τους το έχει κάνει. Από το 9,4% που έχουν εμβολιαστεί, το 99% δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη διαδικασία του εμβολιασμού.
Και, βέβαια, η στάση των υπολοίπων απέναντι στον εμβολιασμό είναι πλέον εντελώς διαφορετική από ό,τι ήταν το Σεπτέμβριο του 2020, όταν κάναμε για πρώτη φορά τη σχετική ερώτηση. Τότε μόνο το 49,5% δήλωναν ότι θα κάνουν το εμβόλιο αλλά μετά τις αλλεπάλληλες ανακοινώσεις για την αποτελεσματικότητα πολλών διαφορετικών εμβολίων και την επιτυχημένη έναρξη των εμβολιασμών σε πολλές (κυρίως τις πλούσιες και ανεπτυγμένες) χώρες του κόσμου, το ποσοστό αυτό άλλαξε. Πλέον το 68% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι θα κάνουν το εμβόλιο -και επιπλέον, όπως είπαμε, άλλο ένα 9,4% το έχουν κάνει ήδη. Από αυτό το 68%, δε, οι περισσότεροι δηλώνουν ότι θα εμβολιαστούν όταν έρθει η σειρά τους, αλλά ένα 22% ότι θα ήθελαν να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό. Αυτοί που απαντούν “σίγουρα ναι”, δε, από 32,5% του συνόλου των πολιτών τον Δεκέμβριο του 2020, έχουν φτάσει το 47% σήμερα.

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα εδώ


Exit mobile version