Έρχονται “τσουχτερά” πρόστιμα για παραπλανητικές εκπτώσεις

εκπτώσεις

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο Ανάπτυξης ” τσουχτερά” πρόστιμα σε επιχειρήσεις που εντοπίστηκαν να εξαπατούν τους καταναλωτές με παραπλανητικές εκπτώσεις.

Aυτό αναφέρει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” και προσθέτει πως διοικητικές κυρώσεις θα επιβληθούν και σε τράπεζες και εισπρακτικές εταιρείες για πρακτικές που σχετίζονται είτε με συνεχείς οχλήσεις δανειοληπτών, παρά το γεγονός ότι εξυπηρετούν κανονικά τις υποχρεώσεις τους, είτε με αδικαιολόγητες καθυστερήσεις σε αιτήματά τους είτε ακόμα και με προσβλητικές συμπεριφορές εναντίον οφειλετών κατά την ενημέρωσή τους περί ύπαρξης ληξιπρόθεσμης οφειλής.

Στο μεταξύ, στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών βρίσκονται και πολυεθνικές εταιρίες, όπου αυτό διάστημα διενεργούνται ενδελεχείς έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρούν τις διατάξεις για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, ειδικά μετά τα υψηλά πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε εταιρίες- κολοσσούς για αισχροκέρδεια.

Σχολικά είδη

Παράλληλα, ξεκινούν άμεσα και έλεγχοι στα σχολικά είδη, τα οποία επίσης υπάγονται στη διάταξη για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, το οποίο δεν πρέπει να ξεπερνά αυτό που είχαν οι επιχειρήσεις τον Δεκέμβριο του 2021.

Επιπλέον, στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών αρχών μπαίνουν και 100 βασικά προϊόντα διατροφής και καθημερινής χρήσης με στόχο τη συγκράτηση των τιμών. Η ΔΙΜΕΑ θα παρακολουθεί καθημερινά τα τιμολόγια που οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ αγοράζουν τα είδη αυτά από τους προμηθευτές, καθώς και τις τιμές που τα πωλούν.

Υπενθυμίζεται ότι τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, στις αρχές Ιούλιου, προέβλεπε αυστηροποίηση των ποινών για τις επιχειρήσεις που αισχροκερδούν και παραβιάζουν το νομοθετικό πλαίσιο για τις προωθητικές ενέργειες στα σούπερ μάρκετ. Έτσι, το ανώτατο πρόστιμο για παραβίαση του πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους αυξήθηκε από το 1 στα 5 εκατ. ευρώ, ενώ για τις εταιρίες που αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων και στη συνέχεια τα διαθέτουν σε προσφορά, ενώ απαγορεύεται από τη νομοθεσία, η χρηματική ποινή τριπλασιάστηκε από τα 2 στα 6 εκατ. ευρώ.

Exit mobile version