Χιλιάδες επιχειρήσεις θα διενεργούν “ταχύτερα, απλούστερα, με διαφάνεια” τις συναλλαγές τους με το Δημόσιο, με τη δημιουργία του “ψηφιακού ΓΕΜΗ”, ανέφερε σε εκπροσώπους του Επιμελητηρίου Ημαθίας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Στέλιος Ράλλης, κατά την επίσκεψή του στη Βέροια.
Το έργο είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.
“Είναι έτοιμο να προκηρυχθεί μέσα στο επόμενο διάστημα. Έρχεται να δώσει διακόσιες εβδομήντα χιλιάδες ψηφιακές υπογραφές σε ίδιο αριθμό επιχειρήσεων και να δημιουργήσει όλες εκείνες τις διαλειτουργικότητες στα μητρώα του δημοσίου, προκειμένου να μην απαιτείται διακίνηση χαρτιού για ζητήματα που απασχολούν την επιχειρηματικότητα στις συναλλαγές της με το δημόσιο, π.χ. για ασφαλιστικά μητρώα, φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες και άλλα” υπογράμμισε ο κ. Ράλλης.
Ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής πρόσθεσε ότι “οι επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλουν τους ισολογισμούς τους, ψηφιακά, σε αναγνωρίσιμη μορφή” και αυτό δημιουργεί παράλληλα και άλλες δυνατότητες. “Αυτόματα, δημιουργεί και ένα παρατηρητήριο επιχειρηματικότητας” συμπλήρωσε.
Η δράση, όπως είπε ο κ. Ράλλης, έρχεται να συμπληρώσει τις υπηρεσίες “μιας στάσης»”του ΥΠΟΙΚΑΝ, με χίλια εξακόσια σημεία σε όλη την Ελλάδα, όπου με μια επίσκεψη κανείς μπορεί να ξεκινήσει επιχειρηματική δραστηριότητα, άμεσα, εξασφαλίζοντας τα πρώτα απαραίτητα πιστοποιητικά “μέσα σε δεκατρία λεπτά”.
Αναφερόμενος σε θέματα ψηφιακής ανάπτυξης, γνωστοποίησε, ότι ολοκληρώνεται προσεχώς, ο διαγωνισμός για το πρόγραμμα “ευφυούς γεωργίας”, ένα έργο που αφορά, όπως είπε, χιλιάδες αγρότες και θα εφαρμοστεί “περίπου στη μισή καλλιεργήσιμη γη” της χώρας, με πολύ ευεργετικές επιπτώσεις τόσο στο εισόδημα των αγροτών, μέσω της μείωσης του κόστους παραγωγής, όσο και στην αγροδιατροφή.
Οπως εξήγησε, το έργο “δένει” ψηφιακά δεδομένα από τις καλλιέργειες, με τα δεδομένα των δορυφορικών χαρτών και προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες, όπως καιρικές συνθήκες, απαιτούμενη λίπανση, πότισμα, κ.α. με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση, αθροιστικά ως και 45%, του κόστους της αγροτικής παραγωγής.
Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ