Έρχονται οι Επόπτες της Γειτονιάς. Πρόκειται για έναν νέο θεσμό που ενεργοποιεί η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης που έχει ως στόχο την καλύτερη εποπτεία, φροντίδα και καθαριότητα της πόλης αλλά και τη βελτίωση της σχέσης των δημοτών με τις υπηρεσίες.
Όπως μεταδίδει το www.voria.gr, οι 25 Επόπτες Γειτονιάς στον δήμο Θεσσαλονίκης πιάνουν δουλειά από σήμερα και θα ελέγξουν τις παρακάτω γειτονιές :
1) Αριστοτέλους,
2) Λευκός Πύργος,
3) Καμάρα – Ροτόντα,
4) Διοικητήριο,
5) Άνω Πόλη – Επταπύργιο,
6) 40 Εκκλησιές,
7) Παναγία Φανερωμένη,
8) Ξηροκρήνη,
9) Γιαννιτσών – Σταθμός,
10) ΦΙΞ – Λαχανόκηποι,
11) Αγία Τριάδα,
12) Ιπποκράτειο – Φάληρο,
13) Ανάληψη – Μπότσαρη,
14) Μαρτίου,
15) Ντεπώ,
16) Βούλγαρη – Κηφισιά,
17) Νέα Ελβετία,
18) Τροχιοδρομικά,
19) Χαριλάου,
20) Κάτω Τούμπα,
21) Παπάφη,
22) Άνω Τούμπα,
23) Μαλακοπή
24) Τριανδρία
και 25) Παλιά και Νέα Παραλία
Τα 25 άτομα
Τα 25 άτομα, όσες και οι γειτονιές σε όλο τον δήμο, που θα κληθούν να εποπτεύουν, θα βρίσκονται από σήμερα στους δρόμους για περιπολίες. Αρμοδιότητές τους σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Γιώργο Δημαρέλο θα είναι να ελέγχουν, να ενημερώνουν, να καταγράφουν τα προβλήματα αλλά και να επιβάλλουν, όπου χρειάζεται, πρόστιμα, όπως αυτά προβλέπονται μέσα στον νέο κανονισμό καθαριότητας.
Κάθε επόπτης θα έχει μια από τις 24 γειτονιές, όπως έχει χωριστεί ο δήμος Θεσσαλονίκης σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, ενώ προστέθηκε άλλη μια, που χωροταξικά είναι η παλιά και η νέα παραλία.
Σε πρώτη φάση οι Επόπτες θα επιτηρούν τον δημόσιο χώρο φροντίζοντας να ενημερώσουν τους δημότες και τις επιχειρήσεις για τον νέο κανονισμό. Μάλιστα, όταν εντοπίζουν κάποιο πρόβλημα θα προχωρούν αρχικά σε συστάσεις, καθώς όπως έχει ξεκαθαριστεί από τη διοίκηση του δήμου, τα πρόστιμα δεν είναι αυτοσκοπός. Όπως είχε μάλιστα δηλώσει στη Voria.gr ο κ. Δημαρέλος, «τα πρόστιμα έπονται, δεν είναι αυτοσκοπός η επιβολή τους. Θέλουμε να υπάρξει μια ομαλή ένταξη του νέου συστήματος και γι΄ αυτό θα γίνεται ενημέρωση και σύσταση, όταν εντοπίζεται κάτι».
Το προηγούμενο διάστημα τα 25 άτομα πέρασαν από εκπαίδευση, ενώ είχαν συνεχώς συναντήσεις με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο αλλά και με τον δήμαρχο Στέλιο Αγγελούδη.
Τα πρόστιμα
Μετά τη μάχη για τον καθαρισμό της πόλης η διοίκηση του κ. Αγγελούδη προχωρά πλέον στο επόμενο βήμα για την καλύτερη οργάνωση. Στο πλαίσιο αυτό ενεργοποιείται και ο θεσμός του Επόπτη της Γειτονιάς. Παράλληλα, τον περασμένο μήνα είχε εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο και ο νέος κανονισμός καθαριότητας που προβλέπει βαριά πρόστιμα.
Συγκεκριμένα, ανέρχονται από 30 έως 8.000 ευρώ τα πρόστιμα που θα μπορεί να επιβάλλει ο δήμος Θεσσαλονίκης σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που παραβιάζουν τον κανονισμό καθαριότητας. Το μικρότερο πρόστιμο αφορά την απόρριψη από πεζούς ή εποχούμενους σε δρόμους, πεζοδρόμια και λοιπούς κοινόχρηστους χώρους οποιουδήποτε αντικειμένου. Το μεγαλύτερο κυμαίνεται από 4.000 έως 8.000 ευρώ και αφορά τη μερική ή ολική καταστροφή/ βανδαλισμός (αναγραφή συνθημάτων, «γκράφιτι» άνευ αδείας) μνημείων, αγαλμάτων, αρχαιολογικών χώρων, δημοσίων κτηρίων, ιερών ναών και λοιπών δημοσίων και δημοτικών χώρων (πλατειών, αλσών, πάρκων, χώρων άθλησης, διαχωριστικών νησίδων δρόμων, πεζοδρόμων, πεζοδρομίων, ποδηλατοδρόμων, παιδικών χαρών κ.α.).
Η αναγραφή συνθημάτων, «γκράφιτι» σε στοιχεία «αστικού εξοπλισμού» της πόλεως όπως παγκάκια, συντριβάνια, παρτέρια, πινακίδες κάγκελα, κολώνες ηλεκτροφωτισμού, στάσεις λεωφορείων προβλέπει πρόστιμο 250 ευρώ.