Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν νέα κίνητρα ώστε να αυξηθεί η αριθμός των παθολόγων και σε κάποιες άλλες ειδικότητες που δεν τις προτιμούν οι νέοι γιατροί όπως γνωστοποίησε σήμερα ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ”Newsroom”. Παράλληλα υπενθύμισε πως άλλαξαν όλες οι εργασιακές σχέσεις κι αυτή τη στιγμή έχει δυνατότητα ένα δημόσιο νοσοκομείο να συνεργάζεται με ένα παθολόγο μόνο για μία εφημερία.
Για τις άγονες προκηρύξεις
Επίσης αναφέρθηκε στις άγονες προκηρύξεις. « Εκεί που είχαμε προκηρύξεις που συμμετείχαν 50 γιατροί για μια θέση στην Αττική αυτή τη στιγμή είναι λιγότεροι από 5 -6 υποψήφιοι σε κάθε θέση. Αυτό θα πρέπει να αναστραφεί και έχουμε προβεί σε ενέργειες.
Έχουμε απογευματινά χειρουργεία, έχουμε τον ιδιωτικό έργο των γιατρών, το οποίο ψηφίστηκε και εφαρμόζεται από αυτές τις μέρες για να καταστεί το ΕΣΥ πιο ελκυστικό. Όσον αφορά τα κίνητρα τα οποία έχετε πει, πολύ συγκεκριμένα, έχουμε 2.100 ευρώ το μήνα για οποιαδήποτε μετακίνηση γιατρού του εθνικού συστήματος από την ηπειρωτική χώρα προς τις νησιωτικές περιοχές. Γίνεται μια πολύ σημαντική προσπάθεια και στην αύξηση του μισθολογικού και έχουμε εντοπίσει πλέον τις περιοχές στις οποίες έχουμε το πρόβλημα. Ενδεικτικά για τους παθολόγους είναι η Κω, η Ξάνθη, η Δράμα, ο Πύργος, η Σπάρτη, 14 συνολικά περιοχές στη Χώρα, πέντε με έξι, με πολύ έντονο πρόβλημα, το οποίο έχουμε και επαναλαμβανόμενες προκηρύξεις οι οποίες βγαίνουν άγονες».
«Εκεί που είχαμε προκηρύξεις που συμμετείχαν 50 γιατροί για μια θέση στην Αττική αυτή τη στιγμή είναι λιγότεροι από 5 -6 υποψήφιοι σε κάθε θέση. Αυτό θα πρέπει να αναστραφεί και έχουμε προβεί σε ενέργειες.
Έχουμε απογευματινά χειρουργεία, έχουμε τον ιδιωτικό έργο των γιατρών, το οποίο ψηφίστηκε και εφαρμόζεται από αυτές τις μέρες για να καταστεί το ΕΣΥ πιο ελκυστικό. Όσον αφορά τα κίνητρα τα οποία έχετε πει, πολύ συγκεκριμένα, έχουμε 2.100 ευρώ το μήνα για οποιαδήποτε μετακίνηση γιατρού του εθνικού συστήματος από την ηπειρωτική χώρα προς τις νησιωτικές περιοχές.
Γίνεται μια πολύ σημαντική προσπάθεια και στην αύξηση του μισθολογικού και έχουμε εντοπίσει πλέον τις περιοχές στις οποίες έχουμε το πρόβλημα. Ενδεικτικά για τους παθολόγους είναι η Κω, η Ξάνθη, η Δράμα, ο Πύργος, η Σπάρτη, 14 συνολικά περιοχές στη Χώρα, πέντε με έξι, με πολύ έντονο πρόβλημα, το οποίο έχουμε και επαναλαμβανόμενες προκηρύξεις οι οποίες βγαίνουν άγονες » συμπλήρωσε.
«Πολύ συγκεκριμένο το τι ζητάμε από τους ιδιώτες γιατρούς: Δύο με τρεις εφημερίες το μήνα»
« Όπως στην Κω έχουμε 8 παθολόγους οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα να βοηθήσουν το νοσοκομείο για δύο με τρεις εφημερίες το μήνα με τα ίδια χρήματα που δίνουμε σε ένα γιατρό του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ενιαίο. Ας μην ξεχνούμε ότι και ιδιώτες γιατροί απολαμβάνουν τα καλά του Δημοσίου. Συνταγογραφούν, παρέχουν στους ασθενείς υπηρεσίες τις οποίες το ελληνικό δημόσιο καλύπτει. Δεν χρειάζεται ούτε να μπαίνουμε στη διαδικασία αντιπαράθεσης και πιστεύω θα δικαιωθούμε σ αυτό. Είναι πολύ συγκεκριμένες οι περιοχές και πολύ συγκεκριμένο το τι ζητάμε εμείς από τους ιδιώτες γιατρούς.
Είναι δύο με τρεις εφημερίες το μήνα.
Έχουμε επικοινωνήσει με διοικητές νοσοκομείου, έχουν επικοινωνήσει με τους ιδιώτες γιατρούς σε αυτές τις περιοχές. Εκτός από 11 που θέλουν να συνεργαστούν και οι 6 ήδη συνεργάζονται όλοι και 10 ίσως όλοι οι υπόλοιποι ήταν αρνητικοί.
Γίνεται επικοινωνία τον τελευταίο τουλάχιστον ένα χρόνο ή και περισσότερο», είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους
Και μίλησε για τα απογευματινά χειρουργεία. Η μεγάλη μεταρρύθμιση έχει ήδη ξεκινήσει, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους και πρόσθεσε πως «δεν θα κλείσει κανένα νοσοκομείο. Τα νοσοκομεία παρέχουν πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες σε σχέση με το παρελθόν. Αυτά τα νοσοκομεία χρειαζόμαστε έτσι ώστε να κάνουμε. Αλλά, θα υπάρξει και ένας σχεδιασμός των υπηρεσιών, μετακινήσεις και συγχωνεύσεις κλινικών. Δεν έχει κανένα νόημα να έχουμε κλινικές στα χαρτιά και να λέμε εμείς θα σας φέρουμε γιατρούς που ξέρουμε ευθύς εξαρχής ότι αυτό δεν είναι πιθανό να γίνει » είπε.
Για τους ανασφάλιστους
Ενώ για τους ανασφάλιστους είπε πως από το Νοέμβριο θα υπάρξει απόφαση σχετικά με τα μη ενεργά ΑΜΚΑ, με έναν τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε η χώρα από την οποία προέρχεται άτομο με μη ελληνική υπηκοότητα, να δίνει τα χρήματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας