Quantcast
Έρχονται νέα φορολογικά κίνητρα στους φορολογούμενους-Ποιους αφορά και τι εξετάζεται - enikonomia.gr
share

Έρχονται νέα φορολογικά κίνητρα στους φορολογούμενους-Ποιους αφορά και τι εξετάζεται

δημοσιεύτηκε:

Φορολογικά κίνητρα αναμένεται να χορηγήσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στους συνεπείς  φορολογούμενους  δηλαδή σε αυτούς που θα πληρώνουν στην ώρα τους τις υποχρεώσεις τους ή τις ρυθμισμένες οφειλές τους.

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, εξετάζεται να αυξηθεί το ποσοστό της έκπτωσης στους πολίτες που θα πληρώνουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος και πριν την καταληκτική ημερομηνία καταβολής του. Μάλιστα δεν αποκλείεται να αυξηθεί το υφιστάμενο ποσοστό έκπτωσης άνω του 3% σε όσους θα πληρώνουν πριν τις 31 Ιουλίου την οφειλή. Σε κάθε περίπτωση οι όποιες αλλαγές φαίνεται πως θα ισχύσουν στις φορολογικές δηλώσεις του 2025.

Τι εξετάζεται για τους συνεπείς οφειλέτες

Επίσης ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός των συνεπών οφειλετών αναμένεται να χτίζεται ως εξής:

  • Αφού εντάξουν το χρέος τους σε σε ρύθμιση μετά θα πρέπει να εξοφλήσουν τις  δύο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών τους προκειμένου να μπορούν να ζητήσουν τον τρίτο μήνα αύξηση του ακατάσχετου ορίου στο τραπεζικό του λογαριασμό.
  • Το άθροισμα των δόσεων ρυθμίσεων του μήνα θα λαμβάνεται υπόψη ως βάση υπολογισμού για την αναπροσαρμογή του ορίου. Στο ποσό αυτό θα εφαρμόζεται ο πρώτος συντελεστής 3 ο οποίος δίνει το νέο ύψος του ακατάσχετου λογαριασμού.
  • Για να αυξηθεί το όριο του ακατάσχετου θα πρέπει η μηνιαία δόση της ρύθμισης που εξυπηρετεί ο πολίτης να είναι άνω του ποσού των 400 ευρώ.

Οι κατασχεμένοι λογαριασμοί 

Επίσης από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ενεργοποιηθεί το μέτρο της σταδιακής αποδέσμευσης κατασχεμένων λογαριασμών στους συνεπείς οφειλέτες. Σύμφωνα με πληροφορίες στο μέτρο αυτό αναμένεται να υπάρξουν βελτιώσεις προκειμένου να μπορέσουν οι  οφειλέτες να ανακτήσουν σταδιακά τον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών που έχει «κλειδώσει» η Εφορία λόγω οφειλών.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την υφιστάμενη  ρύθμιση, το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό και το ποσό των δόσεων που θα εξοφλούν οι οφειλέτες. Διευκρινίζεται δε πως η Εφορία δεν μπορεί να κατάσχει το ποσό του τραπεζικού λογαριασμού που αυξάνεται εάν ο οφειλέτης έχει ρυθμίσει το χρέος του, έχει πληρώσει τις δυο δόσεις και έχει δηλώσει τον λογαριασμό για τον οποίο ζητεί να εξαιρεθεί από τις  κατασχέσεις και πληρώνει εμπρόθεσμα τις δόσεις.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.