Έρχεται και επισήμως το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών του ελληνικού κράτους. Όπως είπε σήμερα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ” το 2022 είναι η χρονιά μιας πολύ μεγάλης πρωτοβουλίας που έχει ήδη ξεκινήσει και την οποία θα ανακοινώσουμε επίσημα τις επόμενες εβδομάδες, το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών του ελληνικού κράτους – δηλαδή για πρώτη φορά το ελληνικό κράτος θα καταγράψει σε ένα σημείο το σύνολο των διαδικασιών του για κάθε αλληλεπίδραση με τον πολίτη και όποιος δεν τηρεί αυτό προφανώς θα υπάρξουν συνέπειες. Και δεύτερον η καταγραφή καθαυτή θα μας επιτρέψει να απλουστεύσουμε επιτέλους τις διαδικασίες κάνοντας κάτι πολύ σημαντικότερο από την ψηφιοποίηση όπως γίνεται σήμερα, που έρχεται μαζί με απλούστευση αλλά όχι στην κλίμακα που θέλουμε, να ξεφύγουμε δηλαδή από όλες τις περιττές διαδικασίες του ελληνικού κράτους”.
” Θα έλεγε κανείς ότι αυτή είναι μια στρατηγική που έχει οικονομικό αποτύπωμα, καθώς βοηθά την παραγωγικότητα και συμβάλλει στο να μειωθούν τα διοικητικά βάρη. Ο ΟΟΣΑ είχε καταγράψει το 2006 ότι τα διοικητικά βάρη κοστίζουν 6,8% στο τότε ελληνικό ΑΕΠ – που ήταν πολύ υψηλότερο. Κάνουμε μία συστηματική προσπάθεια να μειώσουμε αυτά τα βάρη και αυτό έχει σίγουρα οικονομική επίδραση, αλλά είναι και μια κοινωνική πολιτική, είναι και μια λαϊκή πολιτική: είναι ένας μηχανισμός μείωσης ανισοτήτων, ίσης πρόσβασης στο κράτος και είναι και ένας νέος κοινωνικός ανελκυστήρας, γιατί τον ρόλο που έπαιξε η Παιδεία στον 20ο αιώνα, να είναι ο ιμάντας της κοινωνικής κινητικότητας του ελληνικού κράτους, τώρα έρχεται η τεχνολογία να «παντρευτεί» με την Παιδεία.
Η ψηφιακή πολιτική καταργεί την έννοια
Επίσης μίλησε για τις ψηφιακές συναλλαγές. Υπενθύμισε ότι” ψηφιακή συναλλαγή είναι η πρόσβαση του πολίτη στο κράτος με τα στοιχεία του, καθώς επίσης και το κράτος, αν έχει ήδη τα στοιχεία σου, με τη συγκατάθεση σου να μπορεί να τα αξιοποιεί χωρίς να σε ρωτά. Αυτός είναι ένας σχεδιαστικός κανόνας που τον ξεκίνησαν οι Εσθονοί και ονομάζεται «μόνον άπαξ» – once only στα Αγγλικά. Η ιδέα είναι ότι αν προσθέσει κάνεις αυτούς τους δύο αριθμούς, έχουμε μια εικόνα για το πόσες φορές δε χρειάστηκε να πάμε σε μια ουρά ενός γκισέ – πόσο μάλλον στην εποχή της πανδημίας.
Ποια είναι η εξέλιξη αυτού του αριθμού στο χρόνο: το 2018 είχαμε 8,8 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές, δηλαδή το 2018 είχαμε 8,8 εκατομμύρια ουρές οι οποίες δεν έλαβαν χώρα με φυσικό τρόπο, αλλά χρησιμοποιήθηκαν ψηφιακά μέσα και εξυπηρετήθηκε ο κόσμος έτσι. Το 2019 το νούμερο αυτό έγινε 34 εκατομμύρια, το 2020 το νούμερο έφτασε τα 94 εκατομμύρια και σήμερα το πρωί ζήτησα τα στοιχεία για το 2021 και είναι στα 490 εκατομμύρια. Δηλαδή φέτος μιλάμε χονδρικά για 500 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές. Περίπου δηλαδή για 55 ουρές που γλιτώσαμε, για κάθε ενήλικο πολίτη της χώρας για 55 ουρές που δεν έλαβαν χώρα ειδικά σε μια περίοδο πανδημίας.
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο θέμα του 5G. Όπως είπε ” η βελόνα κινείται και κινείται με πολύ μεγάλη ταχύτητα και το χαμένο έδαφος καλύπτεται. Αν προσθέσει κανείς σε αυτή την εξίσωση και τις τηλεπικοινωνίες μπορεί να δει ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες τρεις χώρες που έκαναν τη μετάβαση στα δίκτυα 5ης γενιάς, 5G. Μπορεί κάνεις ακόμη να δει ότι η Ελλάδα είναι 25η στην κινητή τηλεφωνία. Ωστόσο αν κανείς δει τη σταθερή τηλεφωνία θα διαπιστώσει ότι είμαστε στην 100η θέση στον κόσμο και υπάρχουν πολλοί λόγοι που δεν έγινε αυτό, είναι επενδύσεις που δεν έγιναν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Χρειαζόμαστε μια «αποχαλκοποίηση» του δικτύου, πέρα από την απολιγνιτοποίηση για την οποία μιλάμε. Περίπου από 4,8 εκατομμύρια δυνητικές γραμμές οπτικής ίνας, σήμερα έχουν καλυφθεί περίπου 700 χιλιάδες. Αν έβαζε κάνεις κάτω τα σχέδια επένδυσης των τριών παρόχων μαζί με το Ultra Fast Broadband, το οποίο είναι κρατική παρέμβαση, από τα 4,8 εκατομμύρια, μέχρι και χθες είχαμε το σχέδιο των 2,8 εκατομμυρίων γραμμών – δηλαδή μας έλειπαν 2 εκατομμύρια γραμμές, πολύ μακριά από τον ευρωπαϊκό στόχο. Η χθεσινή ανακοίνωση ενός εκ των τριών παρόχων τον οποίο συναντήσαμε με τον Πρωθυπουργό χθες και έχει βγει και στον Τύπο σήμερα το πρωί, οριοθετεί ότι το 75% από το κενό των δύο εκατομμυρίων θα καλυφθεί από ιδιωτική επένδυση. Βλέπουμε ότι και σε αυτόν τον τομέα στον οποίο η χώρα πάσχει, είναι ένας τομέας που υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, είναι ένας τομέας όπου η βελόνα κινείται με γρήγορο ρυθμό”.