Έρχεται το Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων.
Πρόκειται για μια νέα πλατφόρμα του gov.gr η οποία θα διαλειτουργεί και θα αλληλεπιδρά με όλες τις επιμέρους ψηφιακές πλατφόρμες του κράτους που περιλαμβάνουν στοιχεία για την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων πολιτών και θα συγκεντρώνονται σε ένα ενιαίο σημείο πλήρες προφίλ για κάθε ακίνητο στη χώρα μας, όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου, Στυλιανός Σακαρέτσιος.
Παράλληλα επισημαίνεται πως στο τέλος του 2025 θα γίνει η πρώτη διασύνδεση του Μητρώου για τα ακίνητα όπου θα αντλούνται στοιχεία από την ΑΑΔΕ (εφορία), το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και τον ΔΕΔΔΗΕ ενώ σε πλήρη λειτουργία αναμένεται να τεθεί τους πρώτους μήνες του 2026.
Πώς θα λειτουργεί η πλατφόρμα
Με την ενεργοποίηση της πλατφόρμας αυτής:
- Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα ενημερώνονται αυτόματα για κάθε αλλαγή στην ιδιοκτησία ή τα χαρακτηριστικά ενός ακινήτου. Και με αυτόν τον τρόπο θα μπει τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών και στις χρονοβόρες διαδικασίες δήλωσης των μεταβολών στην ακίνητη περιουσία τους σε κάθε δημόσια υπηρεσία ξεχωριστά.
- Θα γίνονται ταχύτατες συναλλαγές και θα ενισχυθούν οι πάσης φύσεως έλεγχοι. Συνεπώς όλα τα ελεγκτικά όργανα του κράτους θα μπορούν να εντοπίζουν περιπτώσεις αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων.
Το Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων
Στο Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων θα βρίσκονται όλα τα πληροφοριακά στοιχεία των επιμέρους μητρώων που διατηρούν διάφοροι κρατικοί φορείς για την ακίνητη περιουσία 7 εκατομμυρίων Ελλήνων φορολογουμένων. Αναλυτικά τα στοιχεία που θα είναι συγκεντρωμένα θα αφορούν:
- Τους Κωδικούς Αριθμούς Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) από το Κτηματολόγιο,
- Τους Αριθμούς Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) από την ΑΑΔΕ («εφορία») σύμφωνα με το αρχείο των δηλώσεων Ε9,
- Τους αριθμούς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ,
- Τους αριθμούς ασφαλιστήριων συμβολαίων από την ΑΑΔΕ ( σύμφωνα με το αρχείο για τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ των ασφαλισμένων κατοικιών),
- Τα στοιχεία από τα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία για το αν υπάρχουν εκκρεμείς αγωγές,
- Τα στοιχεία για πολεοδομικές άδειες από το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος (ΤΕΕ).
Ποιοι θα έχουν πρόσβαση
Στο μητρώο αυτό θα έχουν πρόσβαση όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται οι δήμοι και οι πολεοδομίες. Συνεπώς οι φορείς αυτοί θα έχουν στη διάθεση τους όλα τα απαραίτητα δεδομένα και θα μπορούν να δουν εάν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων έχουν δηλώσει σωστά τα στοιχεία των περιουσιών τους αλλά για το εάν τα έχουν ασφαλισμένα.
Ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο θα ελέγχονται για το εάν τα στοιχεία των ακινήτων θα είναι δηλωμένα ίδια σε όλους τους φορείς ή για το εάν υπάρχουν διαφορές μεταξύ στοιχείων που έχουν δηλωθεί σε διάφορους φορείς. Ενδεικτικά αναφέρεται πως θα φαίνονται τα τετραγωνικά μέτρα ακινήτων που έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο, στην εφορία (ΑΑΔΕ) ή και τον ΔΕΔΔΗΕ ή στην πολεοδομία.
Εάν υπάρχουν διαφορές, τότε θα ερευνώνται, διότι μπορεί να παρατηρούνται φαινόμενα όπως φοροδιαφυγής ή αποφυγής καταβολής δημοτικών φόρων και τελών ή ανακρίβειες σε οικοδομικές άδειες ή σε δηλώσεις και νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων.
Επιπλέον θα μπορεί να διασταυρωθεί για το εάν τα ακίνητα φορολογητέας αξίας άνω των 500.000 ευρώ είναι ασφαλισμένα για φυσικές καταστροφές. Εάν δεν συμβαίνει αυτό, τότε τα ακίνητα σε περίπτωση που υποστούν ζημιές από πυρκαγιές, πλημμύρες ή σεισμούς, οι ιδιοκτήτες τους δεν λάβουν κάποια αποζημίωση από το κράτος .
Τα οφέλη
Διευκρινίζεται πως με την ενεργοποίηση του Ενιαίου Μητρώου Ακινήτων, οι πολίτες δεν θα χρειαστεί να επανυποβάλουν τα στοιχεία τους σε κάποια πλατφόρμα, Ωστόσο οι κρατικές βάσεις δεδομένων (σε Κτηματολόγιο, ΑΑΔΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΤΕΕ, πολεοδομίες, δήμους κ.λπ.) και τα πληροφοριακά τους συστήματα θα διαλειτουργούν μεταξύ τους, έτσι ώστε οποιαδήποτε αλλαγή γίνει σε επιμέρους δεδομένα να ενημερώνεται αυτόματα το σύνολο του Δημοσίου χωρίς να κάνει κάποια άλλη ενέργεια.
.