Έρχεται προκήρυξη για 1.100 θέσεις Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης- Τι είπε η Χαραλαμπογιάννη για τις 19.181 προσλήψεις στο Δημόσιο

Δημόσιο

Για τις 19.181 προσλήψεις που θα γίνουν το 2025 σε διάφορους φορείς του Δημοσίου μίλησε σήμερα η υφυπουργός Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις».

«Σε ό,τι αφορά τις 19.181 θέσεις δεν είναι όλες οι θέσεις για το ΑΣΕΠ, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Είναι και το ένστολο προσωπικό, μέσα είναι και τα μέλη ΔΕΠ, είναι και οι γιατροί του ΕΣΥ που είναι 1.300 άτομα. Η πλειονότητα των θέσεων που θα πάνε στο ΑΣΕΠ είναι περίπου στις 7.000. Αυτές οι 7.000 θα απορροφηθούν με τη διαδικασίες του ΑΣΕΠ από τη δεξαμενή, τη μεγάλη του γραπτού διαγωνισμού[…] Αμέσως μετά το ΑΣΕΠ θα κάνει μία μεγάλη προκήρυξη για αυτούς που βρίσκονται στη δεξαμενή των επιτυχόντων του γραπτού διαγωνισμού για την κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και την κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης που θα ακουμπάει περίπου στις 7.000 προσλήψεις. Από κει και πέρα έχουμε βεβαίως τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την υποχρεωτική εκπαίδευση. Να πω ότι βγήκε η προκήρυξη για τους ανθρώπους, τα άτομα με αναπηρία, 1.500 θέσεις, θα τρέξει από 21 Οκτώβρη από τη Δευτέρα που μας μπαίνει η προθεσμία για τις αιτήσεις. Είναι πολύ σημαντικό γιατί για πρώτη φορά ενοποιήθηκαν το σύνολο των ποσοστών και όλοι οι φορείς του Δημοσίου θα απασχολήσουν άτομα με αναπηρία[…]» σημείωσε η κ. Χαραλαμπογιάννη.

Έρχεται προκήρυξη για  1.100 θέσεις Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης

Επίσης επεσήμανε πως  μέσα στις επόμενες 10 – 20 μέρες θα προκηρυχθούν 1.100 θέσεις Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης. «Πολύ σημαντικό αυτό για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων. Είναι για το ζήτημα των απορριμμάτων της καθαριότητας, του ηλεκτροφωτισμού, της ύδρευσης, Είναι ειδικότητες που θέλουν πάρα πολύ οι Δήμοι να έχουν κάλυψη αυτών των αναγκών. Και αμέσως μετά θα έχουμε μέσα στον Νοέμβριο 2.500 θέσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα ΑμεΑ, οι υποχρεωτικής εκπαίδευσης και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα πάνε με κλασική μοριοδότηση» ανέφερε η υφυπουργός.

Για τον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό είπε ότι τώρα ο νόμος προβλέπει ότι θα είναι κάθε δύο χρόνια και ότι «εμείς πήραμε την πολιτική απόφαση να απορροφηθούν τέσσερις προγραμματισμοί προσλήψεων, δηλαδή ο προγραμματισμός ’22, ’23, ’24 και ’25 από τον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό δεδομένου ότι υπάρχει μία αρκετά μεγάλη δεξαμενή και δεν υπήρχε λόγος να περάσουμε σε καινούργιο διαγωνισμό. Παρόλα αυτά ευελπιστούμε ότι εντός του ’25 θα έχουμε μία καινούργια διαδικασία διαγωνισμού προκειμένου να καλύψουμε και τις ανάγκες εκεί που δεν υπάρχει δεξαμενή. Να επισημάνω το εξής υπάρχουν ειδικότητες που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή δυνατότητα κάλυψης από τη δεξαμενή για παράδειγμα δεν έχουμε κτηνιάτρους ας πούμε. Πρέπει να κάνουμε ένα καινούργιο διαγωνισμό προκειμένου να καλύψουμε αυτή την ανάγκη».

Πρόσθεσε ότι στον προγραμματισμό προσλήψεων περιλαμβάνονται και 2.700 νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία μας. Ο επόμενος γραπτός διαγωνισμός στο ΑΣΕΠ θα γίνει κάποια στιγμή μέσα στο ’25 ανέφερε ακόμα η κ. Χαραλαμπογιάννη.

Ο προγραμματισμός προσλήψεων

Και μίλησε για το θέμα του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων. «Προσπαθούμε να μειώσουμε όλες τις προθεσμίες από την έγκριση του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων μέχρι και το διορισμό και την ανάληψη καθηκόντων του υπαλλήλου. Κάνουμε σημειακές παρεμβάσεις. Υπενθυμίζω ότι έχουμε τη μεγάλη κατάκτηση του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού με το νόμο του 2021 και άρα εδώ παρεμβαίνουμε σημειακά σε συγκεκριμένες διαδικασίες προκειμένου να συντάξουμε τα χρονικά διαστήματα όσο το δυνατόν περισσότερο. Ο στόχος μας είναι είναι μόλις βγαίνει ένας προγραμματισμός προσλήψεων που συνήθως εγκρίνεται το Σεπτέμβρη του προηγούμενου έτους, το επόμενο έτος να καταφέρουμε να κάθεται στην καρέκλα ο υπάλληλος ο οποίος έχει εγκριθεί η πρόσληψή του» τόνισε.

Στη συνέχεια ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «[…]πρέπει να μειωθεί στους οκτώ μήνες με ένα χρόνο το πολύ[…] είναι μία σύνθετη διαδικασία. Εξηγώ. Ο ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων, ας πούμε, ξεκινάει το Μάιο, με τα υπουργεία να δηλώνουν στο υπουργείο Εσωτερικών τις ανάγκες τους. Όπως καταλαβαίνετε, δεδομένου των δημοσιονομικών περιορισμών, του 1 προς 1, δηλαδή για κάθε μία αποχώρηση μπορούμε να κάνουμε μία πρόσληψη πρέπει να κάνουμε μία ενδελεχή δουλειά και έλεγχο στο τι προσλήψεις θα δώσουμε. Ας πούμε φέτος για το 2025 έχουμε εγκρίνει 19.181 προσλήψεις. Αυτές είναι σταχυολόγηση μία μία, όπως καταλαβαίνετε, προκειμένου να καλύψουμε όσο το δυνατόν ποιο αποτελεσματικά τα κενά που μας επισημαίνουν οι δημόσιες υπηρεσίες

«Από εκεί και πέρα υπάρχει μία επόμενη διαδικασία της προετοιμασίας της προκήρυξης από το ΑΣΕΠ. Αυτό είχε σοβαρά προβλήματα και έχει σοβαρά προβλήματα προς το παρόν, δεδομένης της μη ανάπτυξης των διαλειτουργικοτήτων. Εξηγώ, ένας ένας υποψήφιος για να δηλώσει όλα του τα δικαιολογητικά έπρεπε να τα σκανάρει, να τα αναρτήσει στην πλατφόρμα του ΑΣΕΠ, ο υπάλληλος του ΑΣΕΠ να ελέγξει ένα ένα τα δικαιολογητικά. Αυτά τα πράγματα το 2024 δεν είναι όπως καταλαβαίνετε επιθυμητά. Για αυτό το λόγο λοιπόν, με τον Υπουργό δουλεύουμε πολύ συστηματικά τη δυνατότητα διαλειτουργικοτήτων από όλους τους πιθανούς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που χρειαζόμαστε αυτή την πηγή της πληροφορίας κατευθείαν στο ΑΣΕΠ, χωρίς την ανάγκη ελέγχου.

Παράδειγμα είμαι εγώ απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αυτό θα έρχεται κατευθείαν ως πληροφορία από το Πανεπιστήμιο στο ΑΣΕΠ. Άρα κανείς δεν θα χρειάζεται να ελέγξει τίποτα και θα γίνεται πολύ άμεσα η κατάταξη των υποψηφίων ανάλογα με τα τυπικά τους προσόντα, προσαυξανομένη φυσικά με το βαθμό που έχουν στον πανελλήνιο γραπτό[…] Αρα εμείς αυτό το οποίο θα προσπαθήσουμε να κάνουμε είναι την προηγούμενη χρονιά, πριν φύγουν οι άνθρωποι που είναι για συνταξιοδότηση, να καταφέρουμε εκείνη την ώρα με το που φεύγουν να μπορούν να τοποθετηθούν οι καινούργιοι στη θέση τους».

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Exit mobile version