Έρχεται νέο ” λίφτινγκ” στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο-Τι εξετάζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

νομοσχέδιο

Νομοσχέδιο με παρεμβάσεις – αλλαγές στο Ασφαλιστικό ετοιμάζεται να υποβάλλει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ)  οι, υπό επεξεργασία, ρυθμίσεις, αφορούν μεταξύ άλλων τις συντάξεις χηρείας, την Εισφορά Αλληλεγγύης, τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών, έως και την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των συνταξιούχων που διατηρούν ακόμα Προσωπική Διαφορά.

Αναλυτικά, οι παρεμβάσεις που ετοιμάζονται, αφορούν τα εξής πεδία:

Πλέον τα πλασματικά έτη περιορίζονται σε πέντε από έως και 12 που προβλέπονται για το Δημόσιο, δεν θα επιτρέπεται η αναδρομική αναγνώριση πλασματικού χρόνου για να κατοχυρωθεί συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις προϋποθέσεις χρόνου ασφάλισης και ορίου ηλικίας που ήταν σε ισχύ έως το 2012, ενώ το ποσοστό αναπλήρωσης για τα πέντε έτη θα είναι μειωμένο με επιπτώση στο τελικό ποσό της σύνταξης.

α. Το πάγιο αίτημα των συνταξιουχικων οργανώσεων για κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, απορρίπτεται και πάλι.

β. Οι περισσότεροι από τους 750.000 συνταξιούχους που έχουν ακόμα προσωπική διαφορά, δεν θα λάβουν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά αύξηση.

γ. Δικαιούχοι της εφάπαξ ενίσχυσης θα είναι -με βάση τις ενισχύσεις των προηγουμένων ετών- συνταξιούχοι οι οποίοι δεν λαμβάνουν ποσά υψηλότερα από 1.600 ευρώ μικτά

δ. Οι αυξήσεις που θα δοθούν το 2025 θα προέλθουν από «δείκτη μισθών», που πρόκειται να δημιουργηθεί από το υπουργείο Εργασίας και όχι βάσει του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας και του πληθωρισμού, όπως συνέβη φέτος και πέρυσι με κίνδυνο να είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις εισοδηματικής απώλειες που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι εξαιτίας των αυξήσεων σε τρόφιμα και φάρμακα.

Exit mobile version