Quantcast
Έρχεται νέο κύμα κατασχέσεων για χρέη στα ταμεία-Τι αναφέρει το Επιχειρησιακό Σχέδιο του ΚΕΑΟ για το 2024 - enikonomia.gr
share

Έρχεται νέο κύμα κατασχέσεων για χρέη στα ταμεία-Τι αναφέρει το Επιχειρησιακό Σχέδιο του ΚΕΑΟ για το 2024

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται νέο κύμα κατασχέσεων για χρέη στα ταμεία.

Μάλιστα τα στοιχεία της  τριμηνιαίας έκθεσης του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) έδειξαν πως  οι ενεργές και ολοκληρωμένες ρυθμίσεις από το 2010, έφτασαν σε πλήθος τις 1.033.514 για οφειλές ύψους 8,12 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται δε πως κατά το τρίτο τρίμηνο  του 2024 (Ιουλίου– Σεπτεμβρίου) οι συνολικές εισπράξεις ανήλθαν σε 515.284.022 ευρώ. Σε ό,τι αφορά την κατανομή των οφειλετών επισημαίνεται πως  οι περισσότεροι βρίσκονται στις χαμηλότερες κλίμακες χρεών.  Δηλαδή ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 1.620.479 οφειλέτες και ο καθένας τους έχει χρέος έως 15.000 ευρώ. Ο αριθμός αυτός μεταφράζεται σε ποσοστό 74,10%.  Συνολικά 1.931.117 οφειλέτες έχουν χρέος έως 30.000 ευρώ και ο αριθμός αυτός μεταφράζεται σε 88,31%. Ωστόσο μεγάλο μέρος του υπολοίπου οφειλών αφορά 96.183 πολίτες που έχουν χρέη από 50.000 ευρώ με 100.000 ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των χρεών αφορά λίγους μεγαλοοφειλέτες. Αυτοί έχουν  οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ ενώ 2.744 οφειλέτες συγκεντρώνουν το 23,86% του υπόλοιπου οφειλών.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΚΕΑΟ,  μέσα σε 1 χρόνο οι οφειλές αυξήθηκαν κατά 1,68 δισ. ευρώ και ανήλθαν στα 48,84 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου. Από τον αριθμό αυτόν τα 9,8 δισ. ευρώ το ΚΕΑΟ τα χαρακτηρίζει ως  “πολύ χαμηλής ή και μηδενικής εισπραξιμότητας” και εκτιμάται πως είναι πολύ δύσκολο, εάν όχι αδύνατο να εισπραχθούν.

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο του ΚΕΑΟ για το 2024

Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο του ΚΕΑΟ για το 2024, η αξιολόγηση και η στοχοποίηση οφειλών και οφειλετών αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την αποδοτική διεκδίκηση οφειλών  ενώ ήδη έχουν εισπραχθεί 1,4 δισ. ευρώ. Έως το τέλος του έτους το ποσό αυτό αναμένεται να σπάσει το περσινό ρεκόρ καθώς οι  εισπράξεις θα ξεπεράσουν το 1,65 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά τους , η διοίκηση του ΕΦΚΑ και το οικονομικό επιτελείο  της κυβέρνησης φαίνεται να αναζητούν τρόπους αποτελεσματικότερης είσπραξης καθώς  ανησυχούν για την αυξητική τάση που παρουσιάζουν τα χρέη προς τον  Φορέα.

Μάλιστα εντός του καλοκαιριού εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση της Διοίκησης, σύμφωνα με την οποία θα εκπονηθεί μελέτη «σχετικά με την αναδιοργάνωση του συστήματος είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ». Από τα αποτελέσματα που θα προκύψουν αναμένεται να προγραμματιστούν και οι επόμενες κινήσεις του Φορέα.

Ενδεικτικά, στην κατηγορία των οφειλών χαμηλής εισπραξιμότητας εντάσσονται:

  • οφειλές για την είσπραξη των οποίων έχουν ληφθεί επανειλημμένα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης χωρίς αποτέλεσμα,
  • οφειλές προσώπων που έχουν αποβιώσει και οι κληρονόμοι αποποιήθηκαν την κληρονομιά,
  • οφειλές επιχειρήσεων που έχουν πτωχεύσει ή βρίσκονται σε αδράνεια, κ.α.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.