Έρχεται “χαράτσι” σε συσκευασίες ροφημάτων – Πόσο θα ακριβύνει το μπουκαλάκι νερό

νερό

Έρχεται “χαράτσι” των 0,10 ευρώ από την 1η Δεκεμβρίου του 2025 σε νερό, σε αναψυκτικά, σε χυμούς και σε άλλα ροφήματα, όπως προκύπτει από νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα βρίσκεται έως στις 12 Σεπτεμβρίου στις 5μμ σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση.

Πρόκειται για την εφαρμογή του συστήματος  επιστροφής εγγύησης, η οποία για περιβαλλοντολογικούς λόγους προβλέπει πως ο αγοραστής του προϊόντος καταβάλλει στον εγγυοδοτικό αντίτιμο της τάξης των 10 λεπτών ανά αλουμινένια, χάρτινη ή πλαστική συσκευασία το οποίο του αποδίδεται κατά την επιστροφή του προϊόντος με σκοπό την επαναχρησιμοποίησή του ή κατά την επιστροφή του αποβλήτου με σκοπό την εναλλακτική διαχείρισή του.

Το μέτρο αυτό θα αφορά και στο απλό μπουκαλάκι νερό (δηλαδή  αυτό θα πάει στα 0,60 ευρώ), στα αναψυκτικά, στους χυμούς φρούτων, στα ενεργειακό ποτά, στο παγωμένο τσάι αλλά και κάθε λογής ρόφημα που  θα πωλείται στις προθήκες των σούπερ μάρκετ και στα ψυγεία των περιπτέρων. Από αυτή τη ρύθμιση θα εξαιρούνται  οι συσκευασίες από γυαλί.

Το νομοσχέδιο

Αναλυτικά το άρθρο 13 του νομοσχεδίου του υπουργείου  Περιβάλλοντος και Ενέργειας  με τίτλο «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων» αναφέρει τα εξής:

Εφαρμογή συστήματος επιστροφής εγγύησης και παράταση προθεσμίας – Αντικατάσταση παρ. 1 άρθρου 86 ν. 4819/2021

Η παρ. 1 του άρθρου 86 του ν. 4819/2021 (Α’ 129), περί εφαρμογής συστήματος επιστροφής εγγύησης, αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Από την 1η Δεκεμβρίου 2025, εφαρμόζεται σύστημα επιστροφής εγγύησης, κατά την έννοια της παρ. 7 του άρθρου 77 για:

α) για πλαστικές φιάλες ποτών μιας χρήσης, σύμφωνα με το Μέρος ΣΤ΄ του Παραρτήματος I του ν. 4736/2020 (Α΄ 200) έως και 3 λίτρα και

β) μεταλλικούς περιέκτες ποτών μιας χρήσης έως και 3  λίτρα. Οι υπόχρεοι, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 84, παραγωγοί συσκευασίας ποτών των περ. α) και

β) οργανώνουν ένα ενιαίο Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) αποβλήτων συσκευασιών πανελλαδικής εμβέλειας, για την εφαρμογή συστήματος επιστροφής εγγύησης για τις εν λόγω συσκευασίες, κατά την έννοια της παρ.7 του άρθρου 77, προκειμένου να επιτύχουν τους ποσοτικούς στόχους ανακύκλωσης της κοινής απόφασης της παρ. 7 του άρθρου 92. Για τους όρους και τις προϋποθέσεις εφαρμογής συστήματος επιστροφής εγγύησης για τις συσκευασίες του πρώτου εδαφίου εφαρμόζονται οι παρ. 4 έως 9 του άρθρου 13 του ν. 4736/2020 και η απόφαση της παρ. 7 του άρθρου 92 του παρόντος. Υφιστάμενα κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος ή νέα εθελοντικά συστήματα επιστροφής εγγύησης για επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες, δηλώνονται στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης από τους φορείς των συστημάτων, σύμφωνα με τη διαδικασία της παρ. 1 του άρθρου 81.»

 

Διαβάστε ολόκληρο το νομοσχέδιο εδώ

 

Exit mobile version