Έρχεται κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ

Της Σίσσυς Σταυροπιεράκου

Με την ολοκλήρωση της προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές τον Μάρτιο του 2021, ώστε ο ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους να υπολογιστεί με τις νέες τιμές, ξεκινά και η αντίστροφη μέτρηση για την κατάργηση του συμπληρωματικούΕΝΦΙΑ. Aυτή είναι η βασική κατεύθυνση της στρατηγικής του οικονομικού επιτελείου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει δραματική ανατροπή στις προβλέψεις για την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης που θα αλλάξει τα δεδομένα. Αντίστοιχα, από το 2022 προγραμματίζεται να τεθεί σε εφαρμογή ο υπολογισμός των φόρων μεταβίβασης προκειμένου να μην υπάρξουν κλυδωνισμοί στην κτηματαγορά.
Με βάση το κεντρικό σενάριο, θα αυξηθούν τα γενικά ποσοστά έκπτωσης που ισχύουν σήμερα, προκειμένου να απορροφηθούν οι επιβαρύνσεις από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. Αναλυτικότερα, στο μικροσκόπιο του οικονομικού επιτελείου έχει τεθεί η κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, του φόρου που επιβάλλεται στα εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα αντικειμενικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ, πιθανότατα σε δύο φάσεις. Στην περίπτωση αυτή, θα ωφεληθούν από την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ περισσότεροι από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων και επιχειρήσεις που πληρώνουν σχεδόν το 50% του συνολικού ΕΝΦΙΑ που ανέρχεται στα 2,5 δισ. ευρώ.

Νέες τιμές

Η ένταξη των 3.000 νέων περιοχών, που μέχρι σήμερα παραμένουν στο απυρόβλητο της εφορίας, στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει τον κατάλληλο δημοσιονομικό χώρο για παρεμβάσεις, αφού έχει εκτιμηθεί ότι η ενσωμάτωση αυτών των περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αναμένεται να φέρει πρόσθετα έσοδα έως και 500 εκατ. ευρώ. Πρόκειται κυρίως για ιδιαίτερα δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως για παράδειγμα η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος και η Κέρκυρα, όπου οι φορολογητέες αξίες θα είναι δεκαπλάσιες και ενδεχομένως εικοσαπλάσιες συγκριτικά με τις σημερινές. Σήμερα καταβάλλεται από τους ιδιοκτήτες ακινήτων αυτών των περιοχών ελάχιστος φόρος, δεδομένου ότι αντιμετωπίζονται ως αγροτεμάχια. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή της Καλντέρας στη Σαντορίνη, όπου σήμερα η τιμή ζώνης ανέρχεται στα 1.600 ευρώ ανά τ.μ., η νέα τιμή μπορεί να φθάσει τα 4.000 ευρώ το τ.μ. Ακόμα και στην Αττική υπάρχουν περιοχές που εξακολουθούν να βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικών και οι εκτιμητές θα υποβάλουν σχετικές εισηγήσεις στο υπουργείο Οικονομικών. Σε αυτές χαρακτηριστικά περιλαμβάνονται τα Τουρκοβούνια, η περιοχή του Σισμανογλείου στα σύνορα Αμαρουσίου, η περιοχή Μπαλάνα στον Γέρακα, καθώς και ορισμένα τμήματα της Νέας Μάκρης και της Παλλήνης. Εκτός από τις ανωτέρω περιοχές, αναπροσαρμογές προς τα πάνω αναμένονται και σε πολλές από τις 4.132 περιοχές της χώρας στις οποίες η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε να κρατήσει τις τιμές στα ίδια επίπεδα προκειμένου να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, υποψήφιες για αυξήσεις είναι συνοικίες του κέντρου της Αθήνας όπως τα Εξάρχεια, η Κυψέλη, οι Αμπελόκηποι, τα Ιλίσια, αλλά και η Αγία Παρασκευή, το Μαρούσι, το Ελληνικό, το Χαλάνδρι και η Γλυφάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ REALNEWS


Exit mobile version