Έρχεται «κατάργηση» της ρήτρας αναπροσαρμογής – Πώς θα «σβήσει» από τον επόμενο μήνα το 80% των επιπλέον χρεώσεων

ρεύμα

Την επόμενη εβδομάδα «κληρώνει» η «κατάργηση» της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος από τον Ιούλιο, την οποία επιδιώκει η Κυβέρνηση. Όπως όλα δείχνουν, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τις ημέρες που έρχονται θα έχει τις τελικές επαφές με την Κομισιόν προκειμένου να συμφωνηθεί η μορφή του μηχανισμού αποκλιμάκωσης των τιμών στην χονδρεμπορική αγορά. Κάτι φυσικά που θα έχει αντίκτυπο στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Ήδη ο μηχανισμός έχει πάρει το πρώτο «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες, ώστε από τον επόμενο μήνα να «σβήσει» η ρήτρα αναπροσαρμογής και να επανέλθουν οι λογαριασμοί ρεύματος σε επίπεδα των αρχικών σταδίων της κρίσης.

Πότε πάει η νέα ρύθμιση… Βουλή

Από τον Μάιο κιόλας είχε επιτευχθεί συμφωνία για τις βασικές αρχές του νέου μηχανισμού, ο οποίος θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο, σε συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα με την Επίτροπο Ενέργειας, Kadri Simson. Κάτι που δίνει την δυνατότητα στην ελληνική πλευρά να εκτιμά ότι στις τελικές επαφές την εβδομάδα που έρχεται δεν θα υπάρξει βέτο από τις Βρυξέλλες. Όπως λένε μάλιστα  αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, προσδοκάται να δοθεί άμεσα το «πράσινο φως» για την εφαρμογή του νέου μηχανισμού από την 1η Ιουλίου.

Γι’ αυτό και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει έτοιμη τη σχετική τροπολογία, με την οποία θα αποκτήσει νομοθετικό «μανδύα» η σύσταση του νέου μηχανισμού.  Στόχος είναι να συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου για την περαιτέρω αδειοδότηση των ΑΠΕ, το οποίο προβλέπεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το αργότερο την ερχόμενη Τρίτη.

Με δεδομένο ότι το σχέδιο νόμου εκτιμάται ότι θα ψηφιστεί στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, ως τότε το ΥΠΕΝ σχεδιάζει να έχει ενσωματώσει και την τροπολογία, αφού πρώτα εξασφαλιστεί η τυπική και οριστική έγκριση από την Κομισιόν.

Τι έχει συμφωνηθεί με τις Βρυξέλλες

Η παρέμβαση αυτή της Αθήνας στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο τις χαμηλότερες τιμές, αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Η ελληνική πλευρά και η Κομισιόν έχουν συμφωνήσει στα εξής σημεία:

Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας, με τον νέο μηχανισμό επιτυγχάνεται η αποσύνδεση των υψηλών τιμών φυσικού αερίου με τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές.

Θα απορροφηθεί το 80% της επιπλέον χρέωσης στο ρεύμα

Πως θα γίνει αυτό; Από τον Ιούλιο του 2022 και έως τα τέλη του έτους, και εάν απαιτηθεί με επέκταση το πρώτο εξάμηνο του 2023, εισάγεται μηχανισμός απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στην χονδρική αγορά και συγχρόνως ενισχύεται ο παρών μηχανισμός εκπτώσεων στα τιμολόγια ρεύματος οριζόντια ώστε να σταθεροποιηθεί η τιμή λιανικής.

Ειδικότερα, θα προσαρμόζεται σε μηνιαία βάση το ποσοστό επιδότησης ώστε οι τιμές να παραμένουν σταθερές σε συγκεκριμένα επίπεδα μεσοσταθμικά, σημαντικά χαμηλότερες από αυτές που παρατηρήθηκαν τους προηγούμενους μήνες και ελαφρώς υψηλότερες από αυτές που ίσχυαν πριν την κρίση.

Υπολογίζεται ο μηχανισμός να απορροφήσει το 70% έως 80% της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας -όπως αυτή προκύπτει από την ρήτρα αναπροσαρμογής-για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες.

Το κόστος αυτής της παρέμβασης για το 2ο εξάμηνο του έτους, με βάση τις σημερινές τιμές ρεύματος, αναμένεται να διαμορφωθεί σε περίπου 2 δισ. ευρώ. Ο Κρατικός Προϋπολογισμός υπολογίζεται ότι θα εισφέρει περίπου 800 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο αναμένεται να καλυφθεί από τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, σε συνδυασμό με τον μηχανισμό απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στην χονδρική αγορά ρεύματος

Exit mobile version