Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής: Τι σημαίνει η κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου

χαρτόσημο

Τέλος και επισήμως το τέλος χαρτοσήμου καθώς καθιερώνεται το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής όπως προκύπτει από  νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή.

Μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας αναφέρει τα εξής:

 Οι ρυθμίσεις για το χαρτόσημο προβλέπουν τα εξής:

Οι συντελεστές του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής για συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών

Οι συντελεστές του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής για συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών  αποσαφηνίζονται και ορίζονται ως εξής:

1) 3,60% στα μισθώματα ακινήτων, στα τιμολόγια είσπραξης αποζημιώσεων νόμιμων τόκων και τόκων υπερημερίας και στις συναλλαγές ή συμβάσεις μεταξύ φυσικών προσώπων που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και συμβάλλονται για πράξεις που δεν αφορούν αυτήν καθώς και στις περιπτώσεις όπου ο ένας συμβαλλόμενος είναι Δημόσιο, Δήμος, ΝΠΔΔ.

Σε ό,τι αφορά τα ενοίκια διευκρινίζεται ότι: δεν επιβάλλεται το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής σε μισθώσεις που υπάγονται σε Φ.Π.Α. και σε συμβάσεις μίσθωσης
κατοικίας. Υπόχρεος για τη δήλωση και την απόδοση του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής είναι ο εκμισθωτής. Αν ο εκμισθωτής δεν έχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, τότε υπόχρεος για τη δήλωση και την απόδοση καθίσταται ο μισθωτής.

2) 2,40% εφόσον όλοι οι συμβαλλόμενοι ή συναλλασσόμενοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, ή τουλάχιστον ένας έχει τη νομική μορφή της ΑΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ.

3) 1,20% εφόσον πρόκειται για καταβολή αμοιβής σε φυσικά πρόσωπα ή μέλη διοίκησης και για κατάθεση ή ανάληψη από τα χρηματικά διαθέσιμα νομικών προσώπων και οντοτήτων.

4) 0,30% επί των προσκομιζόμενων επιταγών (“πινάκια”) σε πιστωτικά ιδρύματα.

Διαβάστε ολόκληρο το νομοσχέδιο εδώ

Οι δηλώσεις Χατζηδάκη και Δήμα

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Με το σχέδιο νόμου για το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής προχωρούμε στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της φορολογικής νομοθεσίας. Καταργούμε το χαρτόσημο για περισσότερες από 600 συναλλαγές, με άμεσο όφελος για τους φορολογούμενους και εισάγουμε το Ψηφιακό Τέλος με ξεκάθαρο πεδίο εφαρμογής μέσω ψηφιακής πλατφόρμας. Θεσπίζουμε νέα ηλεκτρονικά εργαλεία που διευκολύνουν το ελεγκτικό έργο της ΑΑΔΕ για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Και προωθούμε ρυθμίσεις χρήσιμες για την κοινωνία, όπως η έκπτωση φόρου για τις δωρεές προς το Δημόσιο και η απαλλαγή του αγροτικού πετρελαίου από τον ΕΦΚ, όπως είχαμε δεσμευτεί».

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστος Δήμας δήλωσε: «Η κατάργηση του Τέλους Χαρτοσήμου για πάνω από 600 συναλλαγές και η αντικατάστασή του από το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής είναι ένα νοικοκύρεμα που έχει στόχο να απαλλάξει τους πολίτες, τους επαγγελματίες, τις επιχειρήσεις αλλά και την Πολιτεία από γραφειοκρατικές διαδικασίες που τους επιβάρυναν μέχρι σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, η μεταρρύθμιση αφορά στον εκσυγχρονισμό, την απλούστευση και την ψηφιοποίηση ενός νομοθετικού πλαισίου που ισχύει από το 1931, αλλά και στην κατάργηση του -όπου απαιτείται-. Αφήνουμε, λοιπόν, στο παρελθόν το παρωχημένο ισχύον πλαίσιο για το Τέλος Χαρτοσήμου, και αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, αντιμετωπίζουμε χρόνια ζητήματα που προκαλούσαν σύγχυση στους πολίτες και ασάφειες στην εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας. Σκοπός της ρύθμισης είναι ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου επιβολής φόρου στις συναλλαγές, η απλοποίηση και ψηφιοποίηση της διαδικασίας, ο εξορθολογισμός της βάσης επιβολής του φόρου επί συναλλαγών, καθώς και η μείωση των διοικητικών βαρών».

 

 

Exit mobile version