Έρχεται «ηλεκτρονικός φάκελος» της ΑΑΔΕ για «μαύρα ενοίκια» και αδήλωτα τετραγωνικά – Όλες οι λεπτομέρειες

φάκελος

Έρχεται από τον Σεπτέμβριο ο “ηλεκτρονικός φάκελος” της ΑΑΔΕ για «μαύρα ενοίκια» και αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα ακινήτων στο πλαίσιο της καταπολέμησης του φαινομένου της φοροδιαφυγής.

Ουσιαστικά θα δημιουργηθεί μια νέα βάση δεδομένων ιδιοκτητών ακινήτων και ενοικιαστών η οποία θα διασυνδέεται με το Κτηματολόγιο και με αυτόν τον τρόπο η Αρχή  θα έχει πλήρης εικόνα για την ακίνητη περιουσία περισσοτέρων από 7 εκατ. φορολογουμένων. Πρόκειται για το «Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων» στο οποίο θα καταγράφονται τα βασικά χαρακτηριστικά των ακινήτων. Μερικά από αυτά τα χαρακτηριστικά είναι:

Δηλαδή στον εν λόγω “φάκελο” της ΑΑΔΕ θα περιέχονται τα στοιχεία του ηλεκτρονικού «Περιουσιολογίου» που έχει δημιουργηθεί με βάση τις δηλώσεις Ε9 των φυσικών και των νομικών προσώπων. Τα στοιχεία αυτά θα μεταφερθούν, χωρίς την παρέμβαση των φορολογουμένων αλλά και τα στοιχεία για τα μισθωμένα ακίνητα τα οποία προκύπτουν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τα μισθωτήρια ακίνητων αλλά και το έντυπο Ε2 των φορολογικών δηλώσεων.

Με αυτά τα ψηφιακά δεδομένα θα μπορούν να γίνονται συγκρίσεις με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων προκειμένου  να εντοπίζονται ιδιοκτήτες που έχουν αποκρύψει ακίνητα ή έχουν δηλώσει μικρότερη επιφάνεια για μην πληρώσουν ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, τεκμήρια, δημοτικά τέλη, ΤΑΠ κλπ ή και για να μην βρεθούν αντιμέτωποι με κυρώσεις για αυθαίρετες κατασκευές.

Επιπλέον με το νέο ηλεκτρονικό αρχείο ο ελεγκτικός μηχανισμός θα μπορεί  κάνει άμεσα διασταυρώσεις ακινήτων  που θα δηλώνονται ως εκμισθούμενα αλλά και τα ποσά των ενοικίων που εισπράττονται και δηλώνονται από τους ιδιοκτήτες και τους ενοικιαστές.

Το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων

Το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά:

Παράλληλα θα διασυνδεθεί το Μητρώο  με το ηλεκτρονικό αρχείο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των  φυσικών και των νομικών προσώπων προκειμένου τα εισοδήματα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας τους να προσυμπληρώνονται από την ΑΑΔΕ στα έντυπα Ε1 και Ε2 των φορολογικών τους δηλώσεων και οι δαπάνες των ενοικιαστών για πληρωμές μισθωμάτων να προσυμπληρώνονται στα έντυπα Ε1.

Τα δεδομένα αυτού του Μητρώου θα διασυνδεθούν με το Κτηματολόγιο  και με αυτόν τον τρόπο θα γίνονται   εξπρές διασταυρώσεις προκειμένου να εντοπίζονται οι φορολογούμενοι που θα υποβάλλουν πλασματικές δηλώσεις Ε9  με στόχο να κερδίσουν φοροαπαλλαγές ή να πληρώσουν λιγότερα ποσά φόρου από αυτά που αναλογούν στην πραγματική αξία της ακίνητης περιουσίας ή και να εισπράξουν παράνομα κοινωνικά επιδόματα.

Με την άντληση στοιχείων από τις εγγραφές στο Κτηματολόγιο οι ελεγκτικές αρχές θα μπορούν να τα αντιπαραβάλλουν με το Ε9 αλλά και με το Ε1 για να ελέγξουν αν οι φορολογούμενοι έχουν δηλώσει τα ακίνητα που έχουν στη κατοχή τους και αν τα χαρακτηριστικά τους (επιφάνεια, είδος, χρήση, θέση, έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας κ.αλ.) ανταποκρίνονται σε εκείνα που είναι καταγεγραμμένα στις κτηματολογικές υπηρεσίες.

 

 

 

 

Exit mobile version