Έρχεται ενιαίο πιστοποιητικό για φόρους και εισφορές- Όλες οι λεπτομέρειες

πιστοποιητικό

Έρχεται ενιαίο πιστοποιητικό για φόρους και εισφορές.

Πρόκειται για το ενιαίο πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας το οποίο θα είναι απαραίτητο για την ολοκλήρωση των συναλλαγών των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων. Μάλιστα η παραγωγική λειτουργία της πλατφόρμας  της Δημόσιας Διοίκησης για την έκδοση του πιστοποιητικού αυτού αναμένεται να αρχίσει στις 30 Σεπτεμβρίου 2024 και θα βάλει τέλος στις χωριστές ενημερότητες από την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ουσιαστικά το πιστοποιητικό αυτό θα εκδίδεται ηλεκτρονικά και σε χρόνο – εξπρές για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις που δεν έχουν οικονομικές εκκρεμότητες με το Δημόσιο.

Για την έκδοση του πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας η πλατφόρμα αντλεί μέσω διαλειτουργικότητας τα αναγκαία δεδομένα από το πληροφοριακό σύστημα φορολογικού μητρώου της ΑΑΔΕ και το πληροφοριακό σύστημα του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Επίσης επισημαίνεται πως το πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας θεωρείται  έγκυρο για κάθε νόμιμη χρήση και γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτό από όλους τους φορείς  του δημοσίου  και του ιδιωτικού τομέα καθώς και από  φυσικά πρόσωπα  ή νομικά πρόσωπα  ή νομικές οντότητες, τα δικαστήρια  όλων των βαθμών και τις Εισαγγελίες  όλης της χώρας όταν είναι κατά νόμο  υποχρεωτική η προσκόμιση των ανωτέρω αποδεικτικών ενημερότητας

Με το πιστοποιητικό αυτό, οι πολίτες θα μπορούν να εισπράξουν χρήματα ή να πουλήσουν ακίνητα ή ακόμη και να αποκτήσουν το αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας που χρειάζονται.

Το πιστοποιητικό

Πάντως σύμφωνα με την ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, συγχωνεύεται η φορολογική ενημερότητα με την ασφαλιστική και αναφέρονται τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για να εκδοθεί το νέο ενιαίο πιστοποιητικό. Αναλυτικά η ρύθμιση αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

 

 

Exit mobile version